2018-09-14 11:48

2018-09-14 11:48

Coop säljer ut våra kulturskatter!

INSÄNDARE: "Kanske är det tid att ta ut insparade medel"

Som NWT har skrivit i en artikel nyligen så kommer Coop att sälja av sina tillhörigheter. Det vill säga medlemmarnas kulturskatter som inköpts under en lång tid för medlemmarnas pengar. Man kan fråga sig vad som är mer på gång på försäljningslistan?

Det som nu är ute till försäljning är den vackra tavlan med box av konstnären Joan Miró som för en summa av 4 miljoner skall rädda Coops ekonomi varför man har vänt sig till en gallerist för att få hjälp med försäljningen. Tavlan har sedan den inköptes 1962 hängt i de bägge Miró restaurangerna i Domusvaruhuset och i lokalen i Mitt i City till många kunders glädje.

Det man som medlem frågar sig nu är varför det är nödvändigt? Finns medlemsbeslut på detta för man funderar på hur beslutsgången har varit och vilka som fattat beslutet.

Om en försäljning är så viktigt på grund av så dålig ekonomi att man inte kan ha råd att behålla kulturarvet ställer jag mig i alla fall frågan varför man vänder sig till en gallerist där det vanliga arvodet när man säljer en konstnärs alster är 50% av försäljningssumma. Detta kommer att resultera i att föreningen som bäst får in 2 miljoner vilket inte låter mycket för mig med tanke på fallskärmar och annat inom föreningen. Varför vänder man sig inte till en auktionsfirma som har internationella kunder, alltifrån lokala firmor till både Stockholms auktionsverk och Bukowski. Det finns även lokalkontor i Stockholm för de stora auktionsfirmorna som kan ombesörja försäljning i både London och New York av detta konstverk av internationell klass. Vid en sådan försäljning kommer den internationella marknaden att ge ett rättvist värderat försäljningspris för detta konstverk.

Det tragiska är att man har så dålig ekonomi så man inte har råd att behålla och visa kulturarvet i Värmland. Kanske är det tid att ta ut insparade medel ur föreningen innan konkursen som verkar vara i antågande.

 

Lennart Karlsson

Medlem i Coop Värmland ek. för.

 

Svar direkt:

Vi vill att Miró ska kunna ses i Värmland!

Det är inte av ekonomiska skäl som vi i Coop Värmland undersöker förutsättningarna att sälja det värdefulla konstverket med tillhörande låda av Juan Miró.

Anledningen är att vi håller på att bygga om vår butik i city, där verket tidigare har hängt, och har svårt att hitta en lämplig alternativ placering för det drygt nio meter långa konstverket.

Det är sant som du säger att målningen är något av en lokal kulturskatt, och därför är vi tydliga med att vi vill försöka hitta en lokal köpare som också är beredd att fortsätta visa upp konstverket, med tillhörande låda, för allmänheten här i Värmland.

Av den anledningen kändes det naturligt för oss att anlita en lokal och ansedd gallerist med god kännedom om den värmländska konstmarknaden. Och några provisioner på 50 procent av försäljningssumman är det inte ens tal om, det måste vara en siffra som är helt tagen ur luften.

Om vi inte lyckas hitta en lokal köpare kommer vi att undersöka andra sätt att fortsätta visa upp det unika verket ”Makenono” av Joan Miró. Stadgeenliga beslut kommer att fattas inom kort.

Du är välkommen att kontakta undertecknad om du har ytterligare funderingar.

Klas Olsson

Coop Värmland

Det som nu är ute till försäljning är den vackra tavlan med box av konstnären Joan Miró som för en summa av 4 miljoner skall rädda Coops ekonomi varför man har vänt sig till en gallerist för att få hjälp med försäljningen. Tavlan har sedan den inköptes 1962 hängt i de bägge Miró restaurangerna i Domusvaruhuset och i lokalen i Mitt i City till många kunders glädje.

Det man som medlem frågar sig nu är varför det är nödvändigt? Finns medlemsbeslut på detta för man funderar på hur beslutsgången har varit och vilka som fattat beslutet.

Om en försäljning är så viktigt på grund av så dålig ekonomi att man inte kan ha råd att behålla kulturarvet ställer jag mig i alla fall frågan varför man vänder sig till en gallerist där det vanliga arvodet när man säljer en konstnärs alster är 50% av försäljningssumma. Detta kommer att resultera i att föreningen som bäst får in 2 miljoner vilket inte låter mycket för mig med tanke på fallskärmar och annat inom föreningen. Varför vänder man sig inte till en auktionsfirma som har internationella kunder, alltifrån lokala firmor till både Stockholms auktionsverk och Bukowski. Det finns även lokalkontor i Stockholm för de stora auktionsfirmorna som kan ombesörja försäljning i både London och New York av detta konstverk av internationell klass. Vid en sådan försäljning kommer den internationella marknaden att ge ett rättvist värderat försäljningspris för detta konstverk.

Det tragiska är att man har så dålig ekonomi så man inte har råd att behålla och visa kulturarvet i Värmland. Kanske är det tid att ta ut insparade medel ur föreningen innan konkursen som verkar vara i antågande.

 

Lennart Karlsson

Medlem i Coop Värmland ek. för.

 

Svar direkt:

Vi vill att Miró ska kunna ses i Värmland!

Det är inte av ekonomiska skäl som vi i Coop Värmland undersöker förutsättningarna att sälja det värdefulla konstverket med tillhörande låda av Juan Miró.

Anledningen är att vi håller på att bygga om vår butik i city, där verket tidigare har hängt, och har svårt att hitta en lämplig alternativ placering för det drygt nio meter långa konstverket.

Det är sant som du säger att målningen är något av en lokal kulturskatt, och därför är vi tydliga med att vi vill försöka hitta en lokal köpare som också är beredd att fortsätta visa upp konstverket, med tillhörande låda, för allmänheten här i Värmland.

Av den anledningen kändes det naturligt för oss att anlita en lokal och ansedd gallerist med god kännedom om den värmländska konstmarknaden. Och några provisioner på 50 procent av försäljningssumman är det inte ens tal om, det måste vara en siffra som är helt tagen ur luften.

Om vi inte lyckas hitta en lokal köpare kommer vi att undersöka andra sätt att fortsätta visa upp det unika verket ”Makenono” av Joan Miró. Stadgeenliga beslut kommer att fattas inom kort.

Du är välkommen att kontakta undertecknad om du har ytterligare funderingar.

Klas Olsson

Coop Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.