2018-09-12 06:00

2018-09-12 06:00

Biopåsarna hinner inte brytas ner

Insändare: Svar till "Miljötänkande" (NWT 11/9 2018)

Biopåsarna stoppar upp rötningsprocessen i anläggningen och blir ett hinder.

Tack för en jätteviktig insändare om biobags till matavfall.

Kils Avfallshantering känner mycket väl till biobags. De har funnits i många år och har lite olika namn. Det finns ett flertal påsar gjorda av majsstärkelse, kaktus och så vidare på marknaden.

Problemet med alla dessa biobagspåsar är att de inte hinner brytas ner i en rötningsanläggning för biogas. De stoppar upp och blir ett hinder i rötningsprocessen. Därför skall papperspåsen för matavfall användas.

Det är rötningsanläggningen för biogas som tar emot matavfallet som sätter kvalitetskravet för att anläggningen skall fungera. Den fungerar inte med plast i matavfallet. Idag kan vi tyvärr inte uppfylla det kravet då matavfallet från Kilsborna innehåller alldeles för mycket plast. Då måste vi skicka det till förbränning. Där blir det förvisso fjärrvärme och el, men det är inte det som är tanken med matavfall. Det skall bli fordonsbränsle.

Så använd den tilldelade papperspåsen till matavfallet så blir både mottagaren, Kils Avfallshantering, Kilsborna och miljön jättenöjda.

Leif Östlind

Vd, Kils Avfallshantering AB

Tack för en jätteviktig insändare om biobags till matavfall.

Kils Avfallshantering känner mycket väl till biobags. De har funnits i många år och har lite olika namn. Det finns ett flertal påsar gjorda av majsstärkelse, kaktus och så vidare på marknaden.

Problemet med alla dessa biobagspåsar är att de inte hinner brytas ner i en rötningsanläggning för biogas. De stoppar upp och blir ett hinder i rötningsprocessen. Därför skall papperspåsen för matavfall användas.

Det är rötningsanläggningen för biogas som tar emot matavfallet som sätter kvalitetskravet för att anläggningen skall fungera. Den fungerar inte med plast i matavfallet. Idag kan vi tyvärr inte uppfylla det kravet då matavfallet från Kilsborna innehåller alldeles för mycket plast. Då måste vi skicka det till förbränning. Där blir det förvisso fjärrvärme och el, men det är inte det som är tanken med matavfall. Det skall bli fordonsbränsle.

Så använd den tilldelade papperspåsen till matavfallet så blir både mottagaren, Kils Avfallshantering, Kilsborna och miljön jättenöjda.

Leif Östlind

Vd, Kils Avfallshantering AB

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.