2018-09-11 06:00

2018-09-11 06:00

Sverige har blivit kallt

INSÄNDARE

Jag skäms som svensk medborgare över att vi behandlar de ensamkommande så bedrövligt, skriver ”Bedrövad god man”.

Ännu en afghansk kille har fått det sista avslaget. Han har varit i Sverige i snart tre år och pratar flytande svenska. Han går redan på andra året i gymnasiet vilket visar vilket driv han har. Han har medverkat i lokal TV, han har intervjuats av lokala reportrar, med andra ord: detta är en toppenkille. Han har dessutom lyckats skaffa fram nya bevis på att han var 16 år när han kom till Sverige. Det ignorerar Migrationsverket.

Migrationsverket anser att min kille kan bo i Kabul, som tydligen ska vara säkert. Denna uppfattning delas inte av ett antal organisationer som Internationella Röda Korset, Svenska Afghanistankommittén med flera.

Myndigheten bemödar sig inte heller att undersöka nuvarande säkerhetsläget i Afghanistan utan hänvisar till senaste landsinformationen från slutet av januari i år. Efter denna tid har våldet eskalerat, bomber detonerar och raketer skjuts in över staden. Det verkar som myndigheten försöker att utvisa så många och så snabbt som möjligt utan hänsyn till säkerhetsläget.

Solidaritet har länge varit en stor sak inom Socialdemokraterna. Även Moderaterna pratade om öppna armar. Nu verkar de helt ha glömt bort detta. Nu är det hårda linjen som gäller. För att travestera Orup: ”Sverige har blivit kallt”. Regeringen var heller inte särskilt intresserad av båtflyktingar i Italien. Ett av Europas fattigaste länder valde dock att ta emot ett antal. Varför inte rika Sverige?

Jag skäms som svensk medborgare över att vi behandlar de ensamkommande så bedrövligt. Vi behöver mer solidaritet och medmänsklighet.

Regeringen bör ta reda på hur läget är i Afghanistan genom att begära en analys av Migrationsverket och ambassaden i Kabul. För att behålla hedern bör man därefter stoppa utvisningarna och ge de ensamkommande amnesti. Det bör göras nu!

Bedrövad god man

Ännu en afghansk kille har fått det sista avslaget. Han har varit i Sverige i snart tre år och pratar flytande svenska. Han går redan på andra året i gymnasiet vilket visar vilket driv han har. Han har medverkat i lokal TV, han har intervjuats av lokala reportrar, med andra ord: detta är en toppenkille. Han har dessutom lyckats skaffa fram nya bevis på att han var 16 år när han kom till Sverige. Det ignorerar Migrationsverket.

Migrationsverket anser att min kille kan bo i Kabul, som tydligen ska vara säkert. Denna uppfattning delas inte av ett antal organisationer som Internationella Röda Korset, Svenska Afghanistankommittén med flera.

Myndigheten bemödar sig inte heller att undersöka nuvarande säkerhetsläget i Afghanistan utan hänvisar till senaste landsinformationen från slutet av januari i år. Efter denna tid har våldet eskalerat, bomber detonerar och raketer skjuts in över staden. Det verkar som myndigheten försöker att utvisa så många och så snabbt som möjligt utan hänsyn till säkerhetsläget.

Solidaritet har länge varit en stor sak inom Socialdemokraterna. Även Moderaterna pratade om öppna armar. Nu verkar de helt ha glömt bort detta. Nu är det hårda linjen som gäller. För att travestera Orup: ”Sverige har blivit kallt”. Regeringen var heller inte särskilt intresserad av båtflyktingar i Italien. Ett av Europas fattigaste länder valde dock att ta emot ett antal. Varför inte rika Sverige?

Jag skäms som svensk medborgare över att vi behandlar de ensamkommande så bedrövligt. Vi behöver mer solidaritet och medmänsklighet.

Regeringen bör ta reda på hur läget är i Afghanistan genom att begära en analys av Migrationsverket och ambassaden i Kabul. För att behålla hedern bör man därefter stoppa utvisningarna och ge de ensamkommande amnesti. Det bör göras nu!

Bedrövad god man

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.