2018-08-13 06:00

2018-08-13 06:00

Inte jämställt när kläderna åker av

Insändare

Det är inte bara transsexuella personer som saknar omklädningsrum som inte är uppdelade efter kön. Det är vi allt fler som gör.

Jag reagerade över bristen på dessa när våra barn var små, då det sannerligen skulle underlättat om vi föräldrar kunnat hjälpas åt i omklädningsrum och dusch. Jag kan tänka mig att dessa behov finns även hos äldre och handikappade som kan behöva lite hjälp av någon närstående utan att behöva begränsas av könstillhörighet.

Jag som är uppväxt under 1970- och 80-talet har inte mycket till övers för denna opraktiska könssegregering som växer sig allt starkare i vårt samhälle. Visst fanns det könssegregerade omklädningsrum även då, men det var inte så kinkigt, utan man kunde allt välja lite som man ville. På stränderna bytte man om i det fria, barn kunde vara nakna fram till skolåldern och kvinnor valde ofta bort bikiniöverdelen. Det var vanligt att män och kvinnor badade bastu tillsammans på gym och arbetsplatser och nakenhet sågs som något naturligt i dessa sammanhang.

Nu har könsdiskrimineringen gått så långt att exempelvis idrottslärare, vaktmästare och lokalvårdare inte får utföra sitt arbete i omklädningsrum där det finns personer av motsatt kön! Man kan ju undra vad nästa steg blir...

Idag tycks könssegregeringen sprida ut sig allt mer, utan att det ifrågasätts. Det finns till och med personer som på fullt allvar propagerar för könssegregerade tider på badhusen och andra aktiviteter som exkluderar endera könet. Jag ser inga fördelar alls med enkönade miljöer och grupperingar.

Och det är väl heller inte mycket bevänt med jämställdheten om den åsidosätts så fort man behöver ta av sig kläderna?

Kvinna överallt

Jag reagerade över bristen på dessa när våra barn var små, då det sannerligen skulle underlättat om vi föräldrar kunnat hjälpas åt i omklädningsrum och dusch. Jag kan tänka mig att dessa behov finns även hos äldre och handikappade som kan behöva lite hjälp av någon närstående utan att behöva begränsas av könstillhörighet.

Jag som är uppväxt under 1970- och 80-talet har inte mycket till övers för denna opraktiska könssegregering som växer sig allt starkare i vårt samhälle. Visst fanns det könssegregerade omklädningsrum även då, men det var inte så kinkigt, utan man kunde allt välja lite som man ville. På stränderna bytte man om i det fria, barn kunde vara nakna fram till skolåldern och kvinnor valde ofta bort bikiniöverdelen. Det var vanligt att män och kvinnor badade bastu tillsammans på gym och arbetsplatser och nakenhet sågs som något naturligt i dessa sammanhang.

Nu har könsdiskrimineringen gått så långt att exempelvis idrottslärare, vaktmästare och lokalvårdare inte får utföra sitt arbete i omklädningsrum där det finns personer av motsatt kön! Man kan ju undra vad nästa steg blir...

Idag tycks könssegregeringen sprida ut sig allt mer, utan att det ifrågasätts. Det finns till och med personer som på fullt allvar propagerar för könssegregerade tider på badhusen och andra aktiviteter som exkluderar endera könet. Jag ser inga fördelar alls med enkönade miljöer och grupperingar.

Och det är väl heller inte mycket bevänt med jämställdheten om den åsidosätts så fort man behöver ta av sig kläderna?

Kvinna överallt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.