2018-08-13 06:00

2018-08-13 06:00

Hur blir det efter valet?

Insändare:

Vem vet egentligen vad de olika partierna tänker göra efter valet? Vi har rätt att få veta, menar Rune Jakobsson.

De etablerade partierna vill helst att SD inte ska finnas.

Men vad vill de då? Några partier bildade allians för att få till stånd en blockpolitik där hälften av våra röster kan ställas utanför i alla frågor. Och hur frågorna behandlas inom alliansen har vi vanliga invånare ingen insyn i. Det kan ju vara så att den som har störst vilja och hårdast nypor får genom sina viktiga frågor.

Nu när SD har 20 procent av rösterna, då kommer ju svensk politik i ett helt annat läge. För att motverka att SD tillsätter statsminister så fordras det ju att man suddar ut blockgränserna mellan de övriga partierna.

Men det finns ju drömmare inom alliansen som fortfarande tror på möjligheten att de ska få regeringsmakten. Och har vi haft en svag regering där oppositionen gjort allt för att göra det än värre för sittande regering, så blir det givetvis likadant om det skulle bli en svag alliansregering.

Och hur är det egentligen med att våra röster ska vara lika mycket värda? Ska man då inte försöka få till att frågorna som tas upp i riksdagen får stöd av så många röster som möjligt?

Sedan har vi ju de senaste 17 åren hört att vi måste veta hur det ska bli efter valet. Det är väl bara taktik, för när har vi fått veta hur det ska bli efter valet? När de fått våra röster så gör de som de vill, oavsett vilket parti vi röstat på.

Vi borde helt enkelt få skriftligt på från varje parti vad de ska sträva efter att genomföra, i stället för att de står och pratar sådant som vi väljare vill höra.

Rune Jakobsson

De etablerade partierna vill helst att SD inte ska finnas.

Men vad vill de då? Några partier bildade allians för att få till stånd en blockpolitik där hälften av våra röster kan ställas utanför i alla frågor. Och hur frågorna behandlas inom alliansen har vi vanliga invånare ingen insyn i. Det kan ju vara så att den som har störst vilja och hårdast nypor får genom sina viktiga frågor.

Nu när SD har 20 procent av rösterna, då kommer ju svensk politik i ett helt annat läge. För att motverka att SD tillsätter statsminister så fordras det ju att man suddar ut blockgränserna mellan de övriga partierna.

Men det finns ju drömmare inom alliansen som fortfarande tror på möjligheten att de ska få regeringsmakten. Och har vi haft en svag regering där oppositionen gjort allt för att göra det än värre för sittande regering, så blir det givetvis likadant om det skulle bli en svag alliansregering.

Och hur är det egentligen med att våra röster ska vara lika mycket värda? Ska man då inte försöka få till att frågorna som tas upp i riksdagen får stöd av så många röster som möjligt?

Sedan har vi ju de senaste 17 åren hört att vi måste veta hur det ska bli efter valet. Det är väl bara taktik, för när har vi fått veta hur det ska bli efter valet? När de fått våra röster så gör de som de vill, oavsett vilket parti vi röstat på.

Vi borde helt enkelt få skriftligt på från varje parti vad de ska sträva efter att genomföra, i stället för att de står och pratar sådant som vi väljare vill höra.

Rune Jakobsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.