2018-06-13 06:00

2018-06-13 06:00

Till studenterna: Det var svårare förr

Insändare

Tillåt mig en stilla reflektion när man ser det i våra dagar kanske något överdrivna firandet från ungdomen efter att ha tagit den så kallade ’studenten’.

Nutidens studentexamen är rena barnleken vid jämförelse med vad som ägde rum fram till slutet av 1960-talet. Då fanns endast tre linjer att välja mellan, latinlinjen, reallinjen och allmänna linjen, samtliga med mycket större inriktning och krav på både allsidig allmänbildning samt fakta/detaljkunskaper än i våra dagar.

Den avslutande ceremonin inleddes på morgonen med muntliga förhör inför stränga censorer från universiteten, den så kallade ’muntan’ i tre till fyra ämnen med anknytning till de olika linjernas kunskapsområden.

Studentmössan fick inte tas på förrän lärarkollegiet i samråd med censorerna lämnat klartecken. Det blev en spänd väntan på eftermiddagen innan man äntligen kunde få springa ut i samlad tropp till väntande släkt och vänner.

Ledsamt nog var det ibland några av oss som inte ansågs ha klarat ’muntan’ och därför tyvärr fick smyga sig ut bakvägen.

1950-talsstudent

Nutidens studentexamen är rena barnleken vid jämförelse med vad som ägde rum fram till slutet av 1960-talet. Då fanns endast tre linjer att välja mellan, latinlinjen, reallinjen och allmänna linjen, samtliga med mycket större inriktning och krav på både allsidig allmänbildning samt fakta/detaljkunskaper än i våra dagar.

Den avslutande ceremonin inleddes på morgonen med muntliga förhör inför stränga censorer från universiteten, den så kallade ’muntan’ i tre till fyra ämnen med anknytning till de olika linjernas kunskapsområden.

Studentmössan fick inte tas på förrän lärarkollegiet i samråd med censorerna lämnat klartecken. Det blev en spänd väntan på eftermiddagen innan man äntligen kunde få springa ut i samlad tropp till väntande släkt och vänner.

Ledsamt nog var det ibland några av oss som inte ansågs ha klarat ’muntan’ och därför tyvärr fick smyga sig ut bakvägen.

1950-talsstudent

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.