2018-06-12 06:00

2018-06-12 06:00

Allmännyttan i Hagfors behövde anpassas till en ny verklighet

INSÄNDARE: Svar till Sven-Erik Andersson (NWT 23/5 2018)

Det var nödvändigt med alla rivningar i Hagfors för att få ordning på allmännyttan och hela bostadsmarknaden, skriver kommunalrådet Åsa Johansson (S).

Vi socialdemokrater ser Hagfors kommuns helägda dotterbolag Hagforshem AB som det bästa verktyget kommunen har för att kunna se till att alla människor i vår kommun har någonstans att bo. Men bolaget behöver anpassas utifrån dagens förutsättningar och stärkas för att kunna fortsätta verka som en viktig aktör på bostadsmarknaden i Hagfors kommun.

Du har rätt i att vi dragit ned kraftigt på antalet lägenheter i allmännyttan, både genom försäljning och rivning.

Delar av beståndet har försålts till lokala företag som har som ambition att fortsätta att förvalta i samma anda och delar har rivits. När de sista nybyggena i Hagforshems regi var inflyttningsklara hade Hagfors en befolkning på cirka 20 000 personer, och idag är befolkningen nere i 12 000 personer.

Att bostadsmarknaden behöver anpassas till lokalsamhällets förutsättningar har varit och är vår övertygelse. När Hagforshem hade som mest tomma lägenheter var det runt 20 procent av det totala beståndet, och de förlusterna som det genererar har lett till att bolaget har gått riktigt dåligt, för att prata klarspråk. Nu ser det bättre ut, de senaste åren har bolagets ekonomi stärkts, det är inga stora överskott, men det är inte heller vårt mål. Vi tycker varken att hyresgästerna i Hagforshem eller befolkningen i Hagfors kommun ska behöva stå för dessa förluster och därför tycker vi att de åtgärder som vidtagits är bra.

Att människor i dag, tack vare att man kan sälja sin bostadsrätt och att villorna har ökat i pris, törs investera i sina bostadsrätter och egna hem på ett helt annat sätt än för tio år sedan tycker vi socialdemokrater är positivt. Att människor kan sälja och få tillbaka det de satsat på att renovera tycker vi är bra.

Vår målsättning har hela tiden varit en bostadsmarknad i balans. Vi är idag mer nöjda med situationen och kommer att fortsätta att välkomna privata initiativ på bostadsmarknaden i Hagfors kommun, vi ser inte det som konkurrenter, utan snarare ett komplement.

 

Åsa Johansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Tomas Pettersson (S)

Samhällsbyggnadsutskottets ordförande

Ann-Sofie Ronacher (S)

Hagforshems ordförande

 

Vi socialdemokrater ser Hagfors kommuns helägda dotterbolag Hagforshem AB som det bästa verktyget kommunen har för att kunna se till att alla människor i vår kommun har någonstans att bo. Men bolaget behöver anpassas utifrån dagens förutsättningar och stärkas för att kunna fortsätta verka som en viktig aktör på bostadsmarknaden i Hagfors kommun.

Du har rätt i att vi dragit ned kraftigt på antalet lägenheter i allmännyttan, både genom försäljning och rivning.

Delar av beståndet har försålts till lokala företag som har som ambition att fortsätta att förvalta i samma anda och delar har rivits. När de sista nybyggena i Hagforshems regi var inflyttningsklara hade Hagfors en befolkning på cirka 20 000 personer, och idag är befolkningen nere i 12 000 personer.

Att bostadsmarknaden behöver anpassas till lokalsamhällets förutsättningar har varit och är vår övertygelse. När Hagforshem hade som mest tomma lägenheter var det runt 20 procent av det totala beståndet, och de förlusterna som det genererar har lett till att bolaget har gått riktigt dåligt, för att prata klarspråk. Nu ser det bättre ut, de senaste åren har bolagets ekonomi stärkts, det är inga stora överskott, men det är inte heller vårt mål. Vi tycker varken att hyresgästerna i Hagforshem eller befolkningen i Hagfors kommun ska behöva stå för dessa förluster och därför tycker vi att de åtgärder som vidtagits är bra.

Att människor i dag, tack vare att man kan sälja sin bostadsrätt och att villorna har ökat i pris, törs investera i sina bostadsrätter och egna hem på ett helt annat sätt än för tio år sedan tycker vi socialdemokrater är positivt. Att människor kan sälja och få tillbaka det de satsat på att renovera tycker vi är bra.

Vår målsättning har hela tiden varit en bostadsmarknad i balans. Vi är idag mer nöjda med situationen och kommer att fortsätta att välkomna privata initiativ på bostadsmarknaden i Hagfors kommun, vi ser inte det som konkurrenter, utan snarare ett komplement.

 

Åsa Johansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Tomas Pettersson (S)

Samhällsbyggnadsutskottets ordförande

Ann-Sofie Ronacher (S)

Hagforshems ordförande

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.