2018-06-09 06:00

2018-06-12 11:56

Med skygglappar på är det lätt att gå vilse

INSÄNDARE: Replik till biskop Sören Dalevi (NWT 25/5 2018)

Svenska kyrkan behöver analysera att man tappar många medlemmar och hur detta hänger ihop med hur kyrkan agerar i övrigt, menar insändarskribenten.

I Sverige lever en minoritet som är muslimer, skriver Sören Dalevi.

Minoriteten uppskattas till 500 000 personer, efter beräkningen att de invandrande från muslimska länder de facto är muslimer. Men en viktigare fråga lyder: Är det samma Gud vi tillber inom islam och kristendomen?

Visserligen är de båda religionerna monoteistiska (har en Gud) men det betyder inte att det är samma Gud. (Islam förnekar treenigheten och förminskar Jesus till att enbart vara en profet).

Men biskopen i Växjö, Fredrik Modéus, har inga betänkligheter i den frågeställningen. Han har lagt ner mycket energi på att få böneutrop från stadens moské till stånd. Stockholms biskop Eva Brunne föreslog för några år sedan att ta bort korset och andra kristna symboler från Sjömanskyrkan, så att muslimer skulle kunna be där. I Fisksätra utanför Stockholm har Svenska kyrkan samlat in pengar för att kunna bygga en moské intill den existerande kyrkan. Ett projekt som fått namnet Guds hus.

Listan kan göras lång på vad sekulariserade vänsterteologer kan åstadkomma.

Jesus älskar alla människor, skriver Sören Dalevi. Visst, men det betyder inte att han älskar allt vad människorna säger eller företar sig.

Fariséerna och de skriftlärde på Jesu tid (Matteusevangeliet 16:6) är ett bra exempel på det. Månglarna i templet ett annat. (Markusevangeliet 11:15-16)

Svenska kyrkan har idag cirka sex miljoner medlemmar. I fjol minskade antalet medlemmar med cirka 80 000. En enkel ekvation visar att om minskningen fortsätter i samma takt, så finns inga medlemmar kvar om drygt 70 år. Den Svenska kyrkan har all anledning att fundera och analysera den utvecklingen och sluta såga på den gren de sitter på.

Hammaröbo

I Sverige lever en minoritet som är muslimer, skriver Sören Dalevi.

Minoriteten uppskattas till 500 000 personer, efter beräkningen att de invandrande från muslimska länder de facto är muslimer. Men en viktigare fråga lyder: Är det samma Gud vi tillber inom islam och kristendomen?

Visserligen är de båda religionerna monoteistiska (har en Gud) men det betyder inte att det är samma Gud. (Islam förnekar treenigheten och förminskar Jesus till att enbart vara en profet).

Men biskopen i Växjö, Fredrik Modéus, har inga betänkligheter i den frågeställningen. Han har lagt ner mycket energi på att få böneutrop från stadens moské till stånd. Stockholms biskop Eva Brunne föreslog för några år sedan att ta bort korset och andra kristna symboler från Sjömanskyrkan, så att muslimer skulle kunna be där. I Fisksätra utanför Stockholm har Svenska kyrkan samlat in pengar för att kunna bygga en moské intill den existerande kyrkan. Ett projekt som fått namnet Guds hus.

Listan kan göras lång på vad sekulariserade vänsterteologer kan åstadkomma.

Jesus älskar alla människor, skriver Sören Dalevi. Visst, men det betyder inte att han älskar allt vad människorna säger eller företar sig.

Fariséerna och de skriftlärde på Jesu tid (Matteusevangeliet 16:6) är ett bra exempel på det. Månglarna i templet ett annat. (Markusevangeliet 11:15-16)

Svenska kyrkan har idag cirka sex miljoner medlemmar. I fjol minskade antalet medlemmar med cirka 80 000. En enkel ekvation visar att om minskningen fortsätter i samma takt, så finns inga medlemmar kvar om drygt 70 år. Den Svenska kyrkan har all anledning att fundera och analysera den utvecklingen och sluta såga på den gren de sitter på.

Hammaröbo

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.