2018-05-18 06:00

2018-05-18 06:00

Viktigt att politiker rannsakar sig själva

Insändare: Svar på insändare ”Vem ska jag rösta på?” (NWT 16/5 2018)

Signaturen ”Leif” skriver att han är bekymrad. Han anser att karlstadspolitikerna är dåligt verklighetsförankrade, producerar ogenomtänkta byggprojekt, är fartblinda, inte lyssnar på folk, saknar plan för bilars framkomlighet i centrum, borde tömma landstingshuset på onödiga administratörer samt tvångsstyr och bakbinder rektorerna.

Bra kritiska frågor tycker jag. Det är alltid viktigt att vi politiker rannsakar oss, stannar upp och tänker efter. Vad blev bra och vad blev dåligt? Har vi lyssnat tillräckligt – och när gör vi rätt i att inte följa alla lobbygrupper utan stå för grundläggande värderingar? Det är faktiskt inga enkla överväganden.

Vi är dock 400 förtroendevalda politiker i Karlstad och vi har en väldigt decentraliserad organisation. Varje nämnd bestämmer över sitt område. I alla dessa nämnder pågår hela tiden samtal där planer ändras, tjänstemannaförslag röstas ner och det resoneras med allmänheten och med medlemmarna i de partier som röstat fram oss förtroendevalda. Det borde ge förutsättningar för rätt mycket av eftertänksamhet och inslag av livserfarenhet innan beslut tas.

Grundfrågan är nog hur snabbt Karlstad ska växa. Här finns många åsikter. Många anser att staden växer för sakta, andra tvärtom. Jag tror att den tillväxt på en procent vi beslutat om är rätt lagom. För att vi ska kunna bevara och utveckla vatten- och grönområden, bygga skolor och bostäder i tillräcklig takt.

Och så några enkla tankar från just mig om sakfrågorna du ställer:

De flesta byggplaner går faktiskt igenom – men det är väldigt viktigt att domstolen finns där och kan korrigera beslut när så behövs. Centrumplanering är svår- inklusive Hamngatan. Det ska finnas plats för den sköna och lugna promenadstaden – och samtidigt ska vi kunna transportera oss snabbt och bra. Vi behöver ha rum för bilar i stadsmiljön – men stadens själ bevaras bäst om vi lockar fler att välja buss och cykel - därav alla våra stora satsningar. Nu senast snabbusstråket.

Administration tenderar ibland att växa – även om den är viktig. Du har rätt i att vi behöver vara vaksamma. Skolan är nog den mest decentraliserade organisation vi har. Varje rektor har ett stort eget ansvar för pedagogik och personal. Här håller jag inte med dig om toppstyrning. Men förutsättningar ser olika ut i olika områden – och saker kan gå snett ibland.

Och i höst är det val. Det är bra. Då finns möjlighet för dig att ge din röst på de som du har störst förtroende för.

 

Per-Inge Lidén

Kommunalråd, MP

Bra kritiska frågor tycker jag. Det är alltid viktigt att vi politiker rannsakar oss, stannar upp och tänker efter. Vad blev bra och vad blev dåligt? Har vi lyssnat tillräckligt – och när gör vi rätt i att inte följa alla lobbygrupper utan stå för grundläggande värderingar? Det är faktiskt inga enkla överväganden.

Vi är dock 400 förtroendevalda politiker i Karlstad och vi har en väldigt decentraliserad organisation. Varje nämnd bestämmer över sitt område. I alla dessa nämnder pågår hela tiden samtal där planer ändras, tjänstemannaförslag röstas ner och det resoneras med allmänheten och med medlemmarna i de partier som röstat fram oss förtroendevalda. Det borde ge förutsättningar för rätt mycket av eftertänksamhet och inslag av livserfarenhet innan beslut tas.

Grundfrågan är nog hur snabbt Karlstad ska växa. Här finns många åsikter. Många anser att staden växer för sakta, andra tvärtom. Jag tror att den tillväxt på en procent vi beslutat om är rätt lagom. För att vi ska kunna bevara och utveckla vatten- och grönområden, bygga skolor och bostäder i tillräcklig takt.

Och så några enkla tankar från just mig om sakfrågorna du ställer:

De flesta byggplaner går faktiskt igenom – men det är väldigt viktigt att domstolen finns där och kan korrigera beslut när så behövs. Centrumplanering är svår- inklusive Hamngatan. Det ska finnas plats för den sköna och lugna promenadstaden – och samtidigt ska vi kunna transportera oss snabbt och bra. Vi behöver ha rum för bilar i stadsmiljön – men stadens själ bevaras bäst om vi lockar fler att välja buss och cykel - därav alla våra stora satsningar. Nu senast snabbusstråket.

Administration tenderar ibland att växa – även om den är viktig. Du har rätt i att vi behöver vara vaksamma. Skolan är nog den mest decentraliserade organisation vi har. Varje rektor har ett stort eget ansvar för pedagogik och personal. Här håller jag inte med dig om toppstyrning. Men förutsättningar ser olika ut i olika områden – och saker kan gå snett ibland.

Och i höst är det val. Det är bra. Då finns möjlighet för dig att ge din röst på de som du har störst förtroende för.

 

Per-Inge Lidén

Kommunalråd, MP

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.