2018-03-24 06:00

2018-03-24 06:00

Länsstyrelsen borde fråntas rätten att besluta om vargjakt

Insändare:

Flera anställda på länsstyrelsen är själva jägare och inte lämpliga att besluta om skyddsjakt.

Lördagen den 17 mars sköts åter två vargar i Rackstads vargrevir. I Jaktjournalen säger jaktledaren/jakträttsinnehavaren att föräldradjuren nu är döda och det står följande:”Efter den senaste hundattacken var måttet rågat för länsstyrelsens personal i Värmland. De tog beslut om skyddsjakt på alfaparet.”

Varför är måttet rågat för länsstyrelsens personal? Har jakträttsinnehavarnas skadeståndskrav på länsstyrelsen påverkat deras skyddsjaktsbeslut?

Flertalet av de anställda på olika positioner i Värmlands länsstyrelse är själva jägare och därmed inte lämpliga att ta beslut angående skyddsjakt på varg.

Varglänens olika länsstyrelser måste få till en bättre personalsituation där de ansvariga i olika rovdjursärenden inte själva är jägare. Tills detta ändrats bör Värmlands länsstyrelse fråntas skyddsjaktsbeslut rörande varg, då de fattar dåligt underbyggda beslut.

Vidare säger jaktledaren/jakträttsinnehavaren: ”En jätteframgång för svensk vargförvaltning”. Och avslutar med orden: ”De är välkomna att sätta sig och resonera som folk. Men det törs de inte”.

• Det är inte ”en framgång” att rödlistade vargar skjuts av på dessa grunder, tvärtom. Hunden som blev dödad var en hund som rymt! Det råder koppeltvång efter 1 mars och det är hundägarens ansvar att se till sin hund så att den inte kan springa lös och jaga de vilda djuren.

• När blev det rätt att skjuta bort föräldradjuren till valparna på flocklevande rödlistade vargar, med syfte att upplösa hela reviret? All forskning visar att problemen ökar om man skjuter sönder familjegrupperna.

• Sedan när blev löshundsjakten högre prioritet än våra fridlysta och rödlistade vargars rätt att leva i fred i skogen under sin parningssäsong?

Jag ber jaktledaren/jakträttsinnehavaren att komma till Sunnes bibliotek eller annan lämplig plats och diskutera Rackstadsrevirets vargar tillsammans med närvarande media, för jag ”törs” ta den diskussionen med dig!

Marlen Fuglsang

Utbildad vilt- och naturvårdare

Lördagen den 17 mars sköts åter två vargar i Rackstads vargrevir. I Jaktjournalen säger jaktledaren/jakträttsinnehavaren att föräldradjuren nu är döda och det står följande:”Efter den senaste hundattacken var måttet rågat för länsstyrelsens personal i Värmland. De tog beslut om skyddsjakt på alfaparet.”

Varför är måttet rågat för länsstyrelsens personal? Har jakträttsinnehavarnas skadeståndskrav på länsstyrelsen påverkat deras skyddsjaktsbeslut?

Flertalet av de anställda på olika positioner i Värmlands länsstyrelse är själva jägare och därmed inte lämpliga att ta beslut angående skyddsjakt på varg.

Varglänens olika länsstyrelser måste få till en bättre personalsituation där de ansvariga i olika rovdjursärenden inte själva är jägare. Tills detta ändrats bör Värmlands länsstyrelse fråntas skyddsjaktsbeslut rörande varg, då de fattar dåligt underbyggda beslut.

Vidare säger jaktledaren/jakträttsinnehavaren: ”En jätteframgång för svensk vargförvaltning”. Och avslutar med orden: ”De är välkomna att sätta sig och resonera som folk. Men det törs de inte”.

• Det är inte ”en framgång” att rödlistade vargar skjuts av på dessa grunder, tvärtom. Hunden som blev dödad var en hund som rymt! Det råder koppeltvång efter 1 mars och det är hundägarens ansvar att se till sin hund så att den inte kan springa lös och jaga de vilda djuren.

• När blev det rätt att skjuta bort föräldradjuren till valparna på flocklevande rödlistade vargar, med syfte att upplösa hela reviret? All forskning visar att problemen ökar om man skjuter sönder familjegrupperna.

• Sedan när blev löshundsjakten högre prioritet än våra fridlysta och rödlistade vargars rätt att leva i fred i skogen under sin parningssäsong?

Jag ber jaktledaren/jakträttsinnehavaren att komma till Sunnes bibliotek eller annan lämplig plats och diskutera Rackstadsrevirets vargar tillsammans med närvarande media, för jag ”törs” ta den diskussionen med dig!

Marlen Fuglsang

Utbildad vilt- och naturvårdare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.