2018-03-14 06:00

2018-03-15 15:31

Förskollärare har fått nog

Insändare

Den 26 maj ordnas manifestationer runt om i landet för förskollärare som har fått nog av det de menar är en strukturell misshandel av våra barn.

Nu är det nog!

Förskollärare runt om i landet har vaknat och engagerar sig. I maj (26/5) är det manifestationer runt om i landet.

Förskollärarupproret kommer att ha manifestationer främst i Stockholm Göteborg och Malmö. Nu tar förskollärare av sig munkavlen och berättar sanningen om den strukturella misshandeln i våra förskolor. Föräldrar, politiker och andra inblandade måste få veta sanningen. Förskolan är dysfunktionell.

Det jag anser är fel och som också förskollärarupproret i mångt och mycket kämpar för är:

- Bryta tystnadskulturen i förskolan, alltså att förskollärare och barnskötare har munkavle. De får inte berätta något negativt för föräldrarna eller prata med varandra negativt om verksamheten. Då riskerar de sina jobb.

- Barngrupperna måste bli mindre och pedagogerna fler. Särskilt allvarligt är läget på småbarnsavdelningar (1-3 år). Små barns behov att bli sedda är viktigt för trygga barn i framtiden!

- Det finns ett samband mellan ökade och försämrade diagnoser och stora grupper, vilket förskolepsykologer och specialpedagoger kan intyga.

- Vikariesituationen på förskolorna är under all kritik. Personal och vikarier tas från gatan ofta unga och oerfarna. För att arbeta i förskolan som förskollärare (även barnskötare har cirka 1-2 års utbildning) krävs högskolestudier under flera år. Att arbeta i förskolan är inget man lär sig på en kort kurs. Det krävs en tränad blick för att trygga omhändertagandet av en stor grupp barn.

- Olika vikarier som springer runt och ska lära sig 20 nya namn om dagen skapar ingen trygghet för vare sig barn eller personal.

- Fler pedagoger behövs, utbrända pedagoger toppar statistiken!

- Förskolepsykologer och specialpedagoger talar om att de stora grupperna kan liknas vid strukturell misshandel, vilket betyder att barnen inte får sina behov tillgodosedda. De blir inte tillräckligt sedda och omhändertagna.

Det händer ofta att barn glöms kvar på gårdar ute i samband med utevistelsen.

Jag uppmanar alla berörda att gå samman och engagera er! Kontakta berörda politiker med flera.

Leg förskollärare Iréne Hoseason

Nu är det nog!

Förskollärare runt om i landet har vaknat och engagerar sig. I maj (26/5) är det manifestationer runt om i landet.

Förskollärarupproret kommer att ha manifestationer främst i Stockholm Göteborg och Malmö. Nu tar förskollärare av sig munkavlen och berättar sanningen om den strukturella misshandeln i våra förskolor. Föräldrar, politiker och andra inblandade måste få veta sanningen. Förskolan är dysfunktionell.

Det jag anser är fel och som också förskollärarupproret i mångt och mycket kämpar för är:

- Bryta tystnadskulturen i förskolan, alltså att förskollärare och barnskötare har munkavle. De får inte berätta något negativt för föräldrarna eller prata med varandra negativt om verksamheten. Då riskerar de sina jobb.

- Barngrupperna måste bli mindre och pedagogerna fler. Särskilt allvarligt är läget på småbarnsavdelningar (1-3 år). Små barns behov att bli sedda är viktigt för trygga barn i framtiden!

- Det finns ett samband mellan ökade och försämrade diagnoser och stora grupper, vilket förskolepsykologer och specialpedagoger kan intyga.

- Vikariesituationen på förskolorna är under all kritik. Personal och vikarier tas från gatan ofta unga och oerfarna. För att arbeta i förskolan som förskollärare (även barnskötare har cirka 1-2 års utbildning) krävs högskolestudier under flera år. Att arbeta i förskolan är inget man lär sig på en kort kurs. Det krävs en tränad blick för att trygga omhändertagandet av en stor grupp barn.

- Olika vikarier som springer runt och ska lära sig 20 nya namn om dagen skapar ingen trygghet för vare sig barn eller personal.

- Fler pedagoger behövs, utbrända pedagoger toppar statistiken!

- Förskolepsykologer och specialpedagoger talar om att de stora grupperna kan liknas vid strukturell misshandel, vilket betyder att barnen inte får sina behov tillgodosedda. De blir inte tillräckligt sedda och omhändertagna.

Det händer ofta att barn glöms kvar på gårdar ute i samband med utevistelsen.

Jag uppmanar alla berörda att gå samman och engagera er! Kontakta berörda politiker med flera.

Leg förskollärare Iréne Hoseason

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.