2018-03-13 10:45

2018-03-13 10:45

Sans i vindkraftsdebatten, tack!

Insändare:

Det är viktigt att inte använda sig av falska argument om man ogillar vindkraft.
Vi befinner oss i en omställningsfas av energisystemen i hela världen. Omställningen är livsnödvändig för att kunna vända klimatuppvärmningen.

Om man jämför priserna (beräknad för hela livscykeln, alltså uppbyggnad, drift och skrotning) för el från vindkraft på land så är den bara hälften så dyr som kärnkraft och understiger numera även priset på kolkraft. Sverige har väldigt stort potential för vindkraft som tillsammans med energi från biomassa kommer att stå för den största delen av omställningen.

Vindkraftverk är pålitliga. Redan idag kommer 10 procent av Sveriges elproduktion från vindkraft. Moderna vindkraftverk är inte bullriga. 500 meter ifrån dem hörs nästan inget. Hittills har ingen människa kommit till skada av isklumpar som ramlar från vingarna. Is bildas vid så oangenäma väderförhållanden att det sällan är någon som just då har lust att vistas i skogen där kraftverken står.

Landets katter, fönsterrutor och biltrafik är tusenfaldigt farligare för fåglar än vindkraftverk.

Om vindkraftverk är fula är en smaksak. Jag tycker om att se dem sakta snurra i landskapet. De sprider framtidstro och hopp om att klimatförändringarna kommer att kunna bemästras. De visar att här finns en kommun som tar tidens utmaningar på allvar. Jag tror inte att turister som vill åka flotte eller kanot, cykla på Klarälvsbanan, åka på älgsafari eller plocka blåbär i skogen kommer att utebli på grund av vindsnurror uppe på berget. Tyskar och holländare brukar snarare fråga varför det finns så få här.

Istället för att koncentrera oss på falska argument mot vindkraft ska vi kämpa för två saker: Vindkraftverk ska inte ligga för nära samhällen och pengarna som skapas när de är i drift ska inte bara hamna i bolag situerade långt borta. En ordentlig andel ska stanna i de kommuner där värdena produceras.

Detta, tycker jag, ska även gälla alla andra näringsgrenar, till exempel skogsbruk och vattenkraft. Grannlandet Norge visar att detta leder till en blomstrande landsbygd. I Danmark finns många exempel på att alla i en bygd är delägare i en vindpark och har del i både lokaliseringen, vinsterna och den billigare elen, till allmän belåtenhet.

 

Wolfgang Ranke

Kil

Om man jämför priserna (beräknad för hela livscykeln, alltså uppbyggnad, drift och skrotning) för el från vindkraft på land så är den bara hälften så dyr som kärnkraft och understiger numera även priset på kolkraft. Sverige har väldigt stort potential för vindkraft som tillsammans med energi från biomassa kommer att stå för den största delen av omställningen.

Vindkraftverk är pålitliga. Redan idag kommer 10 procent av Sveriges elproduktion från vindkraft. Moderna vindkraftverk är inte bullriga. 500 meter ifrån dem hörs nästan inget. Hittills har ingen människa kommit till skada av isklumpar som ramlar från vingarna. Is bildas vid så oangenäma väderförhållanden att det sällan är någon som just då har lust att vistas i skogen där kraftverken står.

Landets katter, fönsterrutor och biltrafik är tusenfaldigt farligare för fåglar än vindkraftverk.

Om vindkraftverk är fula är en smaksak. Jag tycker om att se dem sakta snurra i landskapet. De sprider framtidstro och hopp om att klimatförändringarna kommer att kunna bemästras. De visar att här finns en kommun som tar tidens utmaningar på allvar. Jag tror inte att turister som vill åka flotte eller kanot, cykla på Klarälvsbanan, åka på älgsafari eller plocka blåbär i skogen kommer att utebli på grund av vindsnurror uppe på berget. Tyskar och holländare brukar snarare fråga varför det finns så få här.

Istället för att koncentrera oss på falska argument mot vindkraft ska vi kämpa för två saker: Vindkraftverk ska inte ligga för nära samhällen och pengarna som skapas när de är i drift ska inte bara hamna i bolag situerade långt borta. En ordentlig andel ska stanna i de kommuner där värdena produceras.

Detta, tycker jag, ska även gälla alla andra näringsgrenar, till exempel skogsbruk och vattenkraft. Grannlandet Norge visar att detta leder till en blomstrande landsbygd. I Danmark finns många exempel på att alla i en bygd är delägare i en vindpark och har del i både lokaliseringen, vinsterna och den billigare elen, till allmän belåtenhet.

 

Wolfgang Ranke

Kil

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.