2018-02-14 06:00

2018-02-14 06:00

Vindkraft behövs inte

Insändare: Replik till Göran Sidén (NWT 10/2 2018)

Förnybar energi är ett påhittat – fysikaliskt sett felaktigt – begrepp för att ge vind- och solkraft en mer positiv framtoning än de förtjänar eftersom man vill byta ut kärnkraften för att minska ”utsläppen”.

Det är ett dåligt argument i Sverige där elproduktionen redan är i stort sett utsläppsfri och dessa alternativ har större utsläpp när hela livscykeln beaktas.

Fortsätter utbyggnaden måste elnätet byggas ut till stora kostnader för att klara större mängder okontrollerbart varierande elproduktion. Och detta enbart för att man envist håller på att fördärva ett av världens bästa system för energiförsörjning.

I takt med avvecklingen av kärnkraft måste vattenkraften ta över mer av rollen som pålitlig baskraft. Vi tvingas då likt andra länder använda mer fossil kraft som nödvändig reglerkraft med större utsläpp som konsekvens. Till bilden hör att ett flertal länder fortsätter bygga ut sin fossila energiproduktion och enligt IEA kommer andelen fossil energi i exempelvis Sydostasien att ha ökat med 50 procent till 2040.

Vad Sverige framöver än gör är det garanterat meningslöst ur klimatsynpunkt.

Förespråkarna för grön energi påstår att elen blir billigare av utbyggnaden vilket är sant eftersom man pressar in mer el på en övermättad marknad. Samtidigt vill man ha mer subventioner.

Det kan inte finnas någon mer bransch än denna som förväntar sig att bli belönad efter felspekulation på en marknad där spelreglerna var kända redan från början. Vi exporterar normalt mer av oss subventionerad el än vad vindkraften producerar. Vi behöver den inte med andra ord.

För de länder som inte har Sveriges utmärkta energimix har utbyggnaden av så kallat förnybart och elpriserna följts åt uppåt. Danmark har mycket vindkraft och drygt fyra gånger så högt elpris som vi.

Vår vindkraft har allt mer blivit ett investeringsobjekt för utländska riskkapitalister. Utländska intressen ockuperar alltså delar av vår natur. Byggherrarna lockar kommunerna med arbetstillfällen. Naturligtvis blir det lokala jobb under den tid man med hjälp av bulldozrar och betong förvandlar orörd natur till industrilandskap, men när uppbyggnaden är klar finns inte många jobb kvar.

Vindkraft är ineffektiv, slösar därför med resurser och har vintertid problem med isbildning. Den slaktar insekter, fåglar och fladdermöss.

Den är en onödig störning både för miljön och elnätet.


Lennart Back

Före detta adjunkt i maskinteknik

Det är ett dåligt argument i Sverige där elproduktionen redan är i stort sett utsläppsfri och dessa alternativ har större utsläpp när hela livscykeln beaktas.

Fortsätter utbyggnaden måste elnätet byggas ut till stora kostnader för att klara större mängder okontrollerbart varierande elproduktion. Och detta enbart för att man envist håller på att fördärva ett av världens bästa system för energiförsörjning.

I takt med avvecklingen av kärnkraft måste vattenkraften ta över mer av rollen som pålitlig baskraft. Vi tvingas då likt andra länder använda mer fossil kraft som nödvändig reglerkraft med större utsläpp som konsekvens. Till bilden hör att ett flertal länder fortsätter bygga ut sin fossila energiproduktion och enligt IEA kommer andelen fossil energi i exempelvis Sydostasien att ha ökat med 50 procent till 2040.

Vad Sverige framöver än gör är det garanterat meningslöst ur klimatsynpunkt.

Förespråkarna för grön energi påstår att elen blir billigare av utbyggnaden vilket är sant eftersom man pressar in mer el på en övermättad marknad. Samtidigt vill man ha mer subventioner.

Det kan inte finnas någon mer bransch än denna som förväntar sig att bli belönad efter felspekulation på en marknad där spelreglerna var kända redan från början. Vi exporterar normalt mer av oss subventionerad el än vad vindkraften producerar. Vi behöver den inte med andra ord.

För de länder som inte har Sveriges utmärkta energimix har utbyggnaden av så kallat förnybart och elpriserna följts åt uppåt. Danmark har mycket vindkraft och drygt fyra gånger så högt elpris som vi.

Vår vindkraft har allt mer blivit ett investeringsobjekt för utländska riskkapitalister. Utländska intressen ockuperar alltså delar av vår natur. Byggherrarna lockar kommunerna med arbetstillfällen. Naturligtvis blir det lokala jobb under den tid man med hjälp av bulldozrar och betong förvandlar orörd natur till industrilandskap, men när uppbyggnaden är klar finns inte många jobb kvar.

Vindkraft är ineffektiv, slösar därför med resurser och har vintertid problem med isbildning. Den slaktar insekter, fåglar och fladdermöss.

Den är en onödig störning både för miljön och elnätet.


Lennart Back

Före detta adjunkt i maskinteknik

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.