2018-02-14 06:00

2018-02-14 06:00

Statens käftsmällar till pensionärerna

Insändare:

Innan min upprördhet övergår i apati vill jag göra min röst hörd.

Är nybliven änka med allt vad det för med sig av sorg, ensamhet och en allmän känsla av att ha förlorat fotfästet i tillvaron.

Då kommer de riktiga käftsmällarna: papper från Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Har av skäl jag inte drar fram mycket låg garantipension, drygt 6000 kronor i månaden. Som änka ska jag erhålla en så kallad änkepension på drygt 3000 kronor till per månad. Bra, tänker man, alltid något. Men nu sänks garantipensionen med lika mycket och kvar blir en fantastisk nettovinst på 600 kronor.

Det anses att jag ska klara mig på 7085 kronor per månad. Damen på Pensionsmyndigheten var mycket sympatisk, men vad hjälper det? Hon skulle sända mig blanketter för att ansöka om bostadstillägg.

Har för mig att inom EU anses man fattig om man lever på mindre än 11000 kronor per månad.

Jag kanske borde sätta mig bredvid tiggerskan utanför Ica, med egen mugg.

Det finns många i Sverige som får det bedrövligt vid pensioneringen. Många har inte råd att köpa en present eller julklapp till barnbarnen.

Ska jag behöva göra mig av med min hund och mina katter?

Nej, fy bubblan vad allt är hemskt.

Ps. Nu kan jag riktigt höra hur någon eller några på vänsterkanten hojtar ”Oh, den stackars tiggerskan skulle vara överlycklig om hon fick 7085 kronor i månaden!”. Kanske det, men nu är det mig det handlar om.

Gertie Gunnarsson

Bäckhammar

Är nybliven änka med allt vad det för med sig av sorg, ensamhet och en allmän känsla av att ha förlorat fotfästet i tillvaron.

Då kommer de riktiga käftsmällarna: papper från Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Har av skäl jag inte drar fram mycket låg garantipension, drygt 6000 kronor i månaden. Som änka ska jag erhålla en så kallad änkepension på drygt 3000 kronor till per månad. Bra, tänker man, alltid något. Men nu sänks garantipensionen med lika mycket och kvar blir en fantastisk nettovinst på 600 kronor.

Det anses att jag ska klara mig på 7085 kronor per månad. Damen på Pensionsmyndigheten var mycket sympatisk, men vad hjälper det? Hon skulle sända mig blanketter för att ansöka om bostadstillägg.

Har för mig att inom EU anses man fattig om man lever på mindre än 11000 kronor per månad.

Jag kanske borde sätta mig bredvid tiggerskan utanför Ica, med egen mugg.

Det finns många i Sverige som får det bedrövligt vid pensioneringen. Många har inte råd att köpa en present eller julklapp till barnbarnen.

Ska jag behöva göra mig av med min hund och mina katter?

Nej, fy bubblan vad allt är hemskt.

Ps. Nu kan jag riktigt höra hur någon eller några på vänsterkanten hojtar ”Oh, den stackars tiggerskan skulle vara överlycklig om hon fick 7085 kronor i månaden!”. Kanske det, men nu är det mig det handlar om.

Gertie Gunnarsson

Bäckhammar

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.