2018-02-13 06:00

2018-02-13 06:00

Lärarna måste skyddas bättre

Insändare

Läste i tidningen om en kvinnlig lärare som hade blivit slagen i bakhuvudet med en gurka.

Senare samma dag fick jag höra på radion om en manlig lärare som hade blivit dödshotad.

Varje dag kränks och hotas flera hundra lärare och det tragiska är att ingen verkar bry sig.

Morgonpasset på P3 pratade i förra veckan om anekdoter från när de var elever och hur de brukade jävlas med läraren. De pratade på ett sätt som om det vore coolt eller roligt att kränka lärare och därmed legitimera ett sådant beteende och detta från en medborgarfinansierad radiokanal.

När vår gymnasie- och kunskapslyftminister Anna Ekström får frågan vad vi skall göra åt just detta fall med gurkan så säger hon att ”lärare och föräldrar måste tala om för dem att de skall veta hut”.

Ärligt talat, har hon varit nedfryst i 60 år? Tror hon att det funkar så på våra skolor?

Jag anser att både facket och arbetsgivarsidan är för veka. Facket skall inte tillåta att deras medlemmar blir utsatta för dessa kränkningar och arbetsgivaren måste börja agera arbetsgivare och värna om sina anställda. Det saknas chefer ute på våra skolor, en rektor som säger ifrån och orkar försvara sin medarbetare. Dessutom måste man skapa regler som göra att skolorna kan ge ”busiga” elever reprimander, dalt funkar inte.

Det är dags att säga ifrån!

Gurkan

Senare samma dag fick jag höra på radion om en manlig lärare som hade blivit dödshotad.

Varje dag kränks och hotas flera hundra lärare och det tragiska är att ingen verkar bry sig.

Morgonpasset på P3 pratade i förra veckan om anekdoter från när de var elever och hur de brukade jävlas med läraren. De pratade på ett sätt som om det vore coolt eller roligt att kränka lärare och därmed legitimera ett sådant beteende och detta från en medborgarfinansierad radiokanal.

När vår gymnasie- och kunskapslyftminister Anna Ekström får frågan vad vi skall göra åt just detta fall med gurkan så säger hon att ”lärare och föräldrar måste tala om för dem att de skall veta hut”.

Ärligt talat, har hon varit nedfryst i 60 år? Tror hon att det funkar så på våra skolor?

Jag anser att både facket och arbetsgivarsidan är för veka. Facket skall inte tillåta att deras medlemmar blir utsatta för dessa kränkningar och arbetsgivaren måste börja agera arbetsgivare och värna om sina anställda. Det saknas chefer ute på våra skolor, en rektor som säger ifrån och orkar försvara sin medarbetare. Dessutom måste man skapa regler som göra att skolorna kan ge ”busiga” elever reprimander, dalt funkar inte.

Det är dags att säga ifrån!

Gurkan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.