2018-02-10 06:00

2018-02-10 06:00

Sverige tjänar på vindkraft

Insändare: Svar till MB (NWT 30/1 2018)

Vi har inga skattesubventioner på vindkraften i Sverige. Vindkraften stöds genom elcertifikaten.

Det är pengar som går direkt mellan svenska elkonsumenter och producenter av förnybar energi. Vissa elkonsumenter i Sverige (elintensiv industri undantagen) betalar cirka 2 öre per kWh på elräkningen för elcertifikaten.

Producenter av förnybar energi i Sverige och Norge får cirka 5-7 öre per kWh de producerar. Anläggningar äldre än 15 år får inget stöd. Ökningen av produktion från vindkraft sänker elpriset med betydligt mer än 2 öre så elkonsumenterna får billigare el tack vare vindkraften.

Hur mycket vindkraften sänker elpriset kan man lätt se på Svenska Kraftnäts webbsida ”Kontrollrummet”. Jämför elpriset en dag med låg respektive hög vind.

Priset blir även lägre för den elintensiva industrin som inte betalar för elcertifikat, så vindkraften bidrar till ökad konkurrenskraft för den svenska industrin.

För staten är vindkraftverkens produktion rena guldgruvan. De flesta köparna av elen får betala elskatt plus moms för elen, vilket blir ett pålägg betydligt större än elens pris.

Förra året var Sveriges nettoexport av elenergi 18,9 TWh. En försiktig bedömning av värdet på exporten är att det gav en inkomst på minst 5 miljarder kronor.

Elenergi är en lika bra exportvara som till exempel produkter från skogen eller järnmalm. Med våra exceptionellt goda förutsättningar för förnybar energi kan det bli en avsevärt ökad export i framtiden.

Vindkraft ger inkomster och arbetstillfällen till ägare, tillverkare, byggare, energiföretag, serviceföretag, markägare och så vidare.

Största delen av vår export gick till Finland. Där ersatte den huvudsakligen elproduktion baserat på fossila bränslen. Så den svenska elexporten bidrog till en rejäl sänkning av koldioxidutsläppen i Norden.

Det var mycket bra för vår miljö.

Göran Sidén

elingenjör

Det är pengar som går direkt mellan svenska elkonsumenter och producenter av förnybar energi. Vissa elkonsumenter i Sverige (elintensiv industri undantagen) betalar cirka 2 öre per kWh på elräkningen för elcertifikaten.

Producenter av förnybar energi i Sverige och Norge får cirka 5-7 öre per kWh de producerar. Anläggningar äldre än 15 år får inget stöd. Ökningen av produktion från vindkraft sänker elpriset med betydligt mer än 2 öre så elkonsumenterna får billigare el tack vare vindkraften.

Hur mycket vindkraften sänker elpriset kan man lätt se på Svenska Kraftnäts webbsida ”Kontrollrummet”. Jämför elpriset en dag med låg respektive hög vind.

Priset blir även lägre för den elintensiva industrin som inte betalar för elcertifikat, så vindkraften bidrar till ökad konkurrenskraft för den svenska industrin.

För staten är vindkraftverkens produktion rena guldgruvan. De flesta köparna av elen får betala elskatt plus moms för elen, vilket blir ett pålägg betydligt större än elens pris.

Förra året var Sveriges nettoexport av elenergi 18,9 TWh. En försiktig bedömning av värdet på exporten är att det gav en inkomst på minst 5 miljarder kronor.

Elenergi är en lika bra exportvara som till exempel produkter från skogen eller järnmalm. Med våra exceptionellt goda förutsättningar för förnybar energi kan det bli en avsevärt ökad export i framtiden.

Vindkraft ger inkomster och arbetstillfällen till ägare, tillverkare, byggare, energiföretag, serviceföretag, markägare och så vidare.

Största delen av vår export gick till Finland. Där ersatte den huvudsakligen elproduktion baserat på fossila bränslen. Så den svenska elexporten bidrog till en rejäl sänkning av koldioxidutsläppen i Norden.

Det var mycket bra för vår miljö.

Göran Sidén

elingenjör

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.