2017-10-11 06:00

2017-10-11 06:40

Vadå fräsch på riktigt?

Debatt: Hygienprodukter

Hormonrubbningar, allergier och förstörd natur är inte det resultat som man vill ha av hygienprodukter, skriver Handla Miljövänligt- och Kemikaliegruppen, Naturskyddsföreningen i Karlstad.

I grejerna vi gnor in i huden för att hålla oss fräscha, finns ironiskt nog många ofräscha ämnen. Det beror på att lagarna är för tama och inte skyddar oss som de borde. Därför hamnar hälso- och miljöfarliga ämnen i våra kroppar. Och så småningom, om de inte rensas bort i reningsverken, ute i naturen.

I deodoranter, läppstift och cerat kan man hitta hormonstörande ämnen. I schampo och tvål finns bland annat doftämnen som kan ge kontaktallergi. Hormonrubbningar, allergier och förstörd natur är inte det resultat som man vill ha av hygienprodukter. De ska självklart inte bara verka fräscha, utan vara fräscha på riktigt. Miljömärkta produkter har kontrollerats så att ingredienserna är säkra både för din hälsa och miljön.

Kruxet är att utbudet av miljömärkt fortfarande är skralt i tvålhyllorna. Därför behöver du och jag visa butikerna att vi vill ha fler miljömärkta tvålar – och andra hygienprodukter. På samma sätt som vi vant oss vid att det finns ett brett utbud på hyllorna för tvättmedel och diskmedel.

Börja med att testa en tvål som är märkt med Bra Miljöval eller Svanen. Sedan kan du ta nästa steg och prova miljömärkt duschkräm, hudkräm, schampo och balsam. Tillsammans skapar vi revolution i tvålhyllan!

Handla Miljövänligt- och Kemikaliegruppen, Naturskyddsföreningen i Karlstad

I grejerna vi gnor in i huden för att hålla oss fräscha, finns ironiskt nog många ofräscha ämnen. Det beror på att lagarna är för tama och inte skyddar oss som de borde. Därför hamnar hälso- och miljöfarliga ämnen i våra kroppar. Och så småningom, om de inte rensas bort i reningsverken, ute i naturen.

I deodoranter, läppstift och cerat kan man hitta hormonstörande ämnen. I schampo och tvål finns bland annat doftämnen som kan ge kontaktallergi. Hormonrubbningar, allergier och förstörd natur är inte det resultat som man vill ha av hygienprodukter. De ska självklart inte bara verka fräscha, utan vara fräscha på riktigt. Miljömärkta produkter har kontrollerats så att ingredienserna är säkra både för din hälsa och miljön.

Kruxet är att utbudet av miljömärkt fortfarande är skralt i tvålhyllorna. Därför behöver du och jag visa butikerna att vi vill ha fler miljömärkta tvålar – och andra hygienprodukter. På samma sätt som vi vant oss vid att det finns ett brett utbud på hyllorna för tvättmedel och diskmedel.

Börja med att testa en tvål som är märkt med Bra Miljöval eller Svanen. Sedan kan du ta nästa steg och prova miljömärkt duschkräm, hudkräm, schampo och balsam. Tillsammans skapar vi revolution i tvålhyllan!

Handla Miljövänligt- och Kemikaliegruppen, Naturskyddsföreningen i Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.