2017-10-11 06:00

2017-10-11 06:00

Satsa på skolan!

Insändare

Jag hade fel!

När Lärarförbundet i oktober 2016 presenterade sin rankinglista ”Bästa skolkommun” hamnade Karlstad på plats 213 när det gäller lärarlöner. Året innan hade vi varit på plats 191 och trots alla satsningar på skolan som politikerna sade sig ha gjort, hade vi tappat 22 placeringar. Jag var besviken och tänkte att nu kan det väl inte bli värre.

Det kunde det. 
Förra veckan presenterade Lärarförbundets årets lista. Karlstad ligger nu på plats 240 av landets 290 kommuner i kategorin ”Lärarlöner”. Det innebär att 83 procent eller 5 kommuner av 6 förstår bättre än Karlstad att värdesätta den yrkeskår som bokstavligen bygger framtiden.

Karlstad inte vill konkurrera om lärare genom lönesättningen, sägs det.

Det märks! Men problemet är att Karlstad inte ensidigt kan avgöra om lönen skall vara ett konkurrensmedel kommuner emellan. Det beslutet har andra kommuner fattat åt oss. Grums ligger på plats 170 i löneligan, Forshaga på plats 195 och Kristinehamn på plats 97. Genom att byta arbetsgivare kan lärare höja lönen markant. Och lärare flyttar, ett kompetenstapp som vi inte har råd med.

Politiker i Karlstads kommun, hur vill ni att framtidens skola i Karlstad skall vara? Vad har ni för visioner?

Hur skall ni motivera nya lärare att ta tjänst hos oss om de kan få nära 5000 kronor mer i lön per månad i en grannkommun? Hur skall vi bygga en skola åt ett Karlstad med 100 000 invånare om vi inte ens idag kan attrahera tillräckligt många lärare?

Att satsa på skolan handlar mer om vilja och beslutsamhet än om resurser och möjlighet. Det handlar om prioriteringar. Vinnaren i årets ranking blev återigen Vellinge i Skåne, tätt följda av bohuslänska Orust.

På tredje plats kom Ovanåker i Gävleborg, en kommun som klättrat nästan 150 platser på bara två år. Där, i Ovanåker, har politikerna haft insikt, fattat ett beslut och genomfört det. Ovanåker visar att det är möjligt att satsa på skolan om viljan finns.

Kanske läge för ett studiebesök, eller vad tror ni?

Janne Arvidsson

högstadielärare

När Lärarförbundet i oktober 2016 presenterade sin rankinglista ”Bästa skolkommun” hamnade Karlstad på plats 213 när det gäller lärarlöner. Året innan hade vi varit på plats 191 och trots alla satsningar på skolan som politikerna sade sig ha gjort, hade vi tappat 22 placeringar. Jag var besviken och tänkte att nu kan det väl inte bli värre.

Det kunde det. 
Förra veckan presenterade Lärarförbundets årets lista. Karlstad ligger nu på plats 240 av landets 290 kommuner i kategorin ”Lärarlöner”. Det innebär att 83 procent eller 5 kommuner av 6 förstår bättre än Karlstad att värdesätta den yrkeskår som bokstavligen bygger framtiden.

Karlstad inte vill konkurrera om lärare genom lönesättningen, sägs det.

Det märks! Men problemet är att Karlstad inte ensidigt kan avgöra om lönen skall vara ett konkurrensmedel kommuner emellan. Det beslutet har andra kommuner fattat åt oss. Grums ligger på plats 170 i löneligan, Forshaga på plats 195 och Kristinehamn på plats 97. Genom att byta arbetsgivare kan lärare höja lönen markant. Och lärare flyttar, ett kompetenstapp som vi inte har råd med.

Politiker i Karlstads kommun, hur vill ni att framtidens skola i Karlstad skall vara? Vad har ni för visioner?

Hur skall ni motivera nya lärare att ta tjänst hos oss om de kan få nära 5000 kronor mer i lön per månad i en grannkommun? Hur skall vi bygga en skola åt ett Karlstad med 100 000 invånare om vi inte ens idag kan attrahera tillräckligt många lärare?

Att satsa på skolan handlar mer om vilja och beslutsamhet än om resurser och möjlighet. Det handlar om prioriteringar. Vinnaren i årets ranking blev återigen Vellinge i Skåne, tätt följda av bohuslänska Orust.

På tredje plats kom Ovanåker i Gävleborg, en kommun som klättrat nästan 150 platser på bara två år. Där, i Ovanåker, har politikerna haft insikt, fattat ett beslut och genomfört det. Ovanåker visar att det är möjligt att satsa på skolan om viljan finns.

Kanske läge för ett studiebesök, eller vad tror ni?

Janne Arvidsson

högstadielärare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.