2017-10-06 06:00

2017-10-06 06:00

Backa Friskola bidrar till inflyttning

MOLKOM: Svar till insändare från Niklas Wikström 28 september

Karlstad kommun anser enligt Niklas Wikström att elevunderlaget i Molkom inte räcker till för två skolor. Vi som driver Backa Friskola tror starkt på Molkoms potential att växa och menar att en ny skola, som dessutom är helt unik i Sverige, leder till inflyttning och utveckling i bygden.

Mer än hälften av de föräldrar som visat intresse för Backa Friskola kommer från andra orter. Under det sista året har flera familjer flyttat till Molkom för att sätta sina barn i vår förskola, andra familjer letar bostad för att flytta hit. Redan nu är alltså Backa Friskola med och bidrar till Karlstad kommuns övergripande mål om 100 000 invånare och det vill vi fortsätta med.

Niklas Wikström nämner också att man överklagar Skolinspektionens beslut eftersom det inte finns avtal om utbyte med Nyeds skola eller tillstånd att använda lokaler på före detta Graninge skola. Huvudman behöver inte ha alla avtal klara när beslut fattas om godkännande, utan först vid Skolinspektionens etableringskontroll några månader före skolstart. Idag finns tillstånd för skolverksamhet i ett av husen på Graninge och vi har dialog med kommunen kring övriga byggnader.

Vi hoppas att alla inser fördelen med att byggnaderna används och att Backa Friskolas hyresavgifter dessutom bidrar till förverkligandet av visionen om Graninge kulturcenter.

Vi har alltid önskat samarbete och utbyte med kommunen och Nyeds skola och vi har hittills blivit positivt bemötta i våra kontakter med dem. Därför blev vi överraskade och bestörta av överklagan. Vi kan bara anta att det beror på att barn- och ungdomsnämnden inte till fullo har förstått vilken unik och innovativ skola det är vi vill starta och att det inte kommer att innebära ett så stort tapp av elever för Nyeds skola som man befarar. Vi har bjudit in Niklas Wikström till Molkom för att träffa oss och vi hoppas verkligen på en god dialog framöver.

Nova Wegerif

Ordförande Backa Friskola

Karlstad kommun anser enligt Niklas Wikström att elevunderlaget i Molkom inte räcker till för två skolor. Vi som driver Backa Friskola tror starkt på Molkoms potential att växa och menar att en ny skola, som dessutom är helt unik i Sverige, leder till inflyttning och utveckling i bygden.

Mer än hälften av de föräldrar som visat intresse för Backa Friskola kommer från andra orter. Under det sista året har flera familjer flyttat till Molkom för att sätta sina barn i vår förskola, andra familjer letar bostad för att flytta hit. Redan nu är alltså Backa Friskola med och bidrar till Karlstad kommuns övergripande mål om 100 000 invånare och det vill vi fortsätta med.

Niklas Wikström nämner också att man överklagar Skolinspektionens beslut eftersom det inte finns avtal om utbyte med Nyeds skola eller tillstånd att använda lokaler på före detta Graninge skola. Huvudman behöver inte ha alla avtal klara när beslut fattas om godkännande, utan först vid Skolinspektionens etableringskontroll några månader före skolstart. Idag finns tillstånd för skolverksamhet i ett av husen på Graninge och vi har dialog med kommunen kring övriga byggnader.

Vi hoppas att alla inser fördelen med att byggnaderna används och att Backa Friskolas hyresavgifter dessutom bidrar till förverkligandet av visionen om Graninge kulturcenter.

Vi har alltid önskat samarbete och utbyte med kommunen och Nyeds skola och vi har hittills blivit positivt bemötta i våra kontakter med dem. Därför blev vi överraskade och bestörta av överklagan. Vi kan bara anta att det beror på att barn- och ungdomsnämnden inte till fullo har förstått vilken unik och innovativ skola det är vi vill starta och att det inte kommer att innebära ett så stort tapp av elever för Nyeds skola som man befarar. Vi har bjudit in Niklas Wikström till Molkom för att träffa oss och vi hoppas verkligen på en god dialog framöver.

Nova Wegerif

Ordförande Backa Friskola

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.