2017-09-14 06:00

2017-09-14 06:00

Revben väcker djuret i mig

Mat: Svar till signaturen Vegan i bur (NWT 13/9)

Tänk, för mig har det alltid varit precis tvärtom, alltså att det gynnar min aptit om jag ser vad det är jag äter och vet var det kommer ifrån. Jag är inte uppväxt på landet, men var som barn ändå intresserad av att få veta var maten kom ifrån. En nyfikenhet som jag i min tur aktivt sett till att förmedla till mina egna barn.

Jag känner inte alls igen den motvilja du beskriver att du känt. Att kunna skala sina räkor och kräftor själv, vara med och rensa nyfångad fisk, välja del på kycklingen och bäst av allt - gnaga på tunna revbensspjäll, är något jag uppskattat sedan barnsben.

Speciellt när jag äter tunna, grillade revbensspjäll med händerna känner jag hur det väcker mina djuriska instinkter och att jag verkligen äter det jag är skapt för att äta. Jag trodde alla kände på liknande sätt, så därför har jag trott att vegetarianer och veganer allt skulle få smak på kött om de bara satte tänderna i ett saftigt revbensspjäll eller ett kycklinglår.

Men efter att ha läst din insändare förstår jag att detta hos en del alltså triggar igång helt andra signaler - trots att vi tillhör samma art. Intressant.

Fri köttätare

Tänk, för mig har det alltid varit precis tvärtom, alltså att det gynnar min aptit om jag ser vad det är jag äter och vet var det kommer ifrån. Jag är inte uppväxt på landet, men var som barn ändå intresserad av att få veta var maten kom ifrån. En nyfikenhet som jag i min tur aktivt sett till att förmedla till mina egna barn.

Jag känner inte alls igen den motvilja du beskriver att du känt. Att kunna skala sina räkor och kräftor själv, vara med och rensa nyfångad fisk, välja del på kycklingen och bäst av allt - gnaga på tunna revbensspjäll, är något jag uppskattat sedan barnsben.

Speciellt när jag äter tunna, grillade revbensspjäll med händerna känner jag hur det väcker mina djuriska instinkter och att jag verkligen äter det jag är skapt för att äta. Jag trodde alla kände på liknande sätt, så därför har jag trott att vegetarianer och veganer allt skulle få smak på kött om de bara satte tänderna i ett saftigt revbensspjäll eller ett kycklinglår.

Men efter att ha läst din insändare förstår jag att detta hos en del alltså triggar igång helt andra signaler - trots att vi tillhör samma art. Intressant.

Fri köttätare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.