2017-09-12 06:00

2017-09-12 06:00

Du som hatar, du hotar demokratin

Demokrati:

28-årig tvåbarnsmor, bor på Stockfallet, gillar att åka inlines. 53-årig ensamstående man, jobbar på CSK, har en kolonilott vid Sundstatjärn.

42-årig trebarnsfar, driver en gård utanför Molkom, skolar just nu in sitt yngsta barn i förskolan. 67-årig pensionär, har tidigare arbetat som lärare, bor på Rud, aktiv inom Röda Korset. 47-årig egenföretagare, ungdomstränare inom friidrott, vårdar sin cancersjuka mor hemma. 19-årig student, har precis skrivit sin första novell, planerar att ta en sabbatstermin för att åka till Australien.

Vad har alla dessa människor gemensamt? Jo, alla har förtroendeuppdrag, det vill säga de är politiker.

De flesta av länets politiskt aktiva känner vi inte vid namn. 98 procent arbetar ideellt och använder sin fritid till att sätta sig in i ärenden och att gå på möten. Det är engagerade människor som vill ta ett samhällsansvar, människor som vill vara med och påverka och som är villiga att ta av sin fritid för att företräda oss andra.

Några av dem, två procent, får förtroendeuppdrag. De axlar ett stort ansvar och är med och tar beslut i våra politiskt styrda organisationer – ibland tuffa beslut. De företräder oss i styrelser, nämnder och fullmäktige och tack vare dem har vi en fungerande demokrati.

De granskas av både privatpersoner och media (vilket är ok när det gäller offentliga personer), de utsätts för hård kritik (ibland befogad), misstänksamhet, missunnsamhet och nu på senare tid även personangrepp, hot och hat (inte ok).

En del blir rädda, en del blir arga, andra orkar inte med och slutar. De flesta stannar dock kvar, möter kritiken, svarar på frågorna, försöker värja sig mot hatet och fortsätter att ta ansvar.

Men hur påverkar det här nästa generations politiker? Hur påverkar det demokratin? Vem vågar, vem vill och vem är beredd att göra den personliga uppoffringen som det krävs för att företräda oss andra? Tänk efter innan du nästa gång basunerar ut ditt hat mot en politiker. Vi ska självklart ha dialog och debatt om sakfrågor, men det ska ske i en respektfull och hövlig ton.

 

Susanne Sävenfalk

Tvåbarnsmor, bor på landet, jobbar i Karlstads kommun, gillar demokrati

42-årig trebarnsfar, driver en gård utanför Molkom, skolar just nu in sitt yngsta barn i förskolan. 67-årig pensionär, har tidigare arbetat som lärare, bor på Rud, aktiv inom Röda Korset. 47-årig egenföretagare, ungdomstränare inom friidrott, vårdar sin cancersjuka mor hemma. 19-årig student, har precis skrivit sin första novell, planerar att ta en sabbatstermin för att åka till Australien.

Vad har alla dessa människor gemensamt? Jo, alla har förtroendeuppdrag, det vill säga de är politiker.

De flesta av länets politiskt aktiva känner vi inte vid namn. 98 procent arbetar ideellt och använder sin fritid till att sätta sig in i ärenden och att gå på möten. Det är engagerade människor som vill ta ett samhällsansvar, människor som vill vara med och påverka och som är villiga att ta av sin fritid för att företräda oss andra.

Några av dem, två procent, får förtroendeuppdrag. De axlar ett stort ansvar och är med och tar beslut i våra politiskt styrda organisationer – ibland tuffa beslut. De företräder oss i styrelser, nämnder och fullmäktige och tack vare dem har vi en fungerande demokrati.

De granskas av både privatpersoner och media (vilket är ok när det gäller offentliga personer), de utsätts för hård kritik (ibland befogad), misstänksamhet, missunnsamhet och nu på senare tid även personangrepp, hot och hat (inte ok).

En del blir rädda, en del blir arga, andra orkar inte med och slutar. De flesta stannar dock kvar, möter kritiken, svarar på frågorna, försöker värja sig mot hatet och fortsätter att ta ansvar.

Men hur påverkar det här nästa generations politiker? Hur påverkar det demokratin? Vem vågar, vem vill och vem är beredd att göra den personliga uppoffringen som det krävs för att företräda oss andra? Tänk efter innan du nästa gång basunerar ut ditt hat mot en politiker. Vi ska självklart ha dialog och debatt om sakfrågor, men det ska ske i en respektfull och hövlig ton.

 

Susanne Sävenfalk

Tvåbarnsmor, bor på landet, jobbar i Karlstads kommun, gillar demokrati

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.