2017-09-09 06:00

2017-09-09 06:00

Inga barn fylls med amalgam

INSÄNDARE: Tandhälsa

Nyttan med att organisationer skapat ett tryck på tjänstemän och politiker gör nu att det finns anledning att sträcka lite på sig. Men bara lite.

Många fabrikörer lever ännu på att tillverka kvicksilver som amalgam och följer inte uppsatta säkerhetsdirektiv, så information som berör och ska trygga barnen när de går till sin tandläkare är viktig.

2009 kom ett förbud mot amalgam i Sverige. 2010 drog den dåvarande svenska Alliansregeringen igång den första globala konferensen i Stockholm för att fasa ut och förbjuda kvicksilver runt om i världen. Efter ytterligare fyra globala konferenser om utfasning av kvicksilver blev ett av resultaten att de giftiga amalgamfyllningarna nu så sent som 16 augusti blev förbjudet på barn under 15 år i hela EU.

Bo Rhönnstad

 

Många fabrikörer lever ännu på att tillverka kvicksilver som amalgam och följer inte uppsatta säkerhetsdirektiv, så information som berör och ska trygga barnen när de går till sin tandläkare är viktig.

2009 kom ett förbud mot amalgam i Sverige. 2010 drog den dåvarande svenska Alliansregeringen igång den första globala konferensen i Stockholm för att fasa ut och förbjuda kvicksilver runt om i världen. Efter ytterligare fyra globala konferenser om utfasning av kvicksilver blev ett av resultaten att de giftiga amalgamfyllningarna nu så sent som 16 augusti blev förbjudet på barn under 15 år i hela EU.

Bo Rhönnstad

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.