2017-08-11 06:00

2017-08-15 13:49

Hållbar Biltvätt saknar trovärdighet

MILJÖ: Svar till Magnus Hedenmark, projektledare Hållbar Biltvätt (NWT 10/8)

Eftersom du själv inte gör det får jag här börja med att förklara vad projektet Hållbar Biltvätt är.

Bakom det står branschorganisationen Svensk Bensinhandel samt ett antal biltvättarföretag. Eftersom bensinmackar idag knappt tjänar några pengar på bensinförsäljning är det viktigt för dem att mackarnas övriga inkomster bär upp verksamheten, det vill säga butiksförsäljningen och - biltvättarna!

För att få upp antalet biltvättar på anläggningarna startades reklamprojektet Hållbar Biltvätt. Just det - REKLAM. Och vad är en bättre idé i en sådan reklamkampanj än att just framkalla dåligt miljösamvete hos människor.

Jag har läst er rapport och ifrågasätter inte direkt mätresultaten. Men proverna är enbart tagna vid tvättanläggningar och resten är i huvudsak grundat på frågeställningar, bedömningar och antaganden. Och det viktigaste av allt - inga prover har tagits i diken och dagvattenbrunnar vid regnväder för att få jämförande värden.

Föroreningar som spolas med i dagvattnet vid regn nämns överhuvudtaget inte i rapporten. Och den informationen har sannolikt medvetet utelämnats. För verkligheten är fortfarande så att mängden föroreningar från biltvättar på garageuppfarter bara är en bråkdel av vad som spolas med från gator och vägar vid varje skyfall.

Så tyvärr saknar uttalanden från er objektivitet, och därmed trovärdighet, och att du slänger dig med några utsläppsvärden på olja och tungmetaller gör ingen skillnad i sakfrågan här.

Jag tvättar själv ofta bilen i en tvättanläggning och är absolut ingen motståndare till det, speciellt vid motortvätt eller om man ska spola underredet. Och bara av utrustnings- och bekvämlighetsskäl finns det ibland också anledning att göra det. Men använder man miljövänliga tvättmedel för att tvätta av smuts och damm från bilens utsida finns det inget hållbart miljöskäl för att inte göra det på garageuppfarten.

 

Biltvättande miljövän

 

Bakom det står branschorganisationen Svensk Bensinhandel samt ett antal biltvättarföretag. Eftersom bensinmackar idag knappt tjänar några pengar på bensinförsäljning är det viktigt för dem att mackarnas övriga inkomster bär upp verksamheten, det vill säga butiksförsäljningen och - biltvättarna!

För att få upp antalet biltvättar på anläggningarna startades reklamprojektet Hållbar Biltvätt. Just det - REKLAM. Och vad är en bättre idé i en sådan reklamkampanj än att just framkalla dåligt miljösamvete hos människor.

Jag har läst er rapport och ifrågasätter inte direkt mätresultaten. Men proverna är enbart tagna vid tvättanläggningar och resten är i huvudsak grundat på frågeställningar, bedömningar och antaganden. Och det viktigaste av allt - inga prover har tagits i diken och dagvattenbrunnar vid regnväder för att få jämförande värden.

Föroreningar som spolas med i dagvattnet vid regn nämns överhuvudtaget inte i rapporten. Och den informationen har sannolikt medvetet utelämnats. För verkligheten är fortfarande så att mängden föroreningar från biltvättar på garageuppfarter bara är en bråkdel av vad som spolas med från gator och vägar vid varje skyfall.

Så tyvärr saknar uttalanden från er objektivitet, och därmed trovärdighet, och att du slänger dig med några utsläppsvärden på olja och tungmetaller gör ingen skillnad i sakfrågan här.

Jag tvättar själv ofta bilen i en tvättanläggning och är absolut ingen motståndare till det, speciellt vid motortvätt eller om man ska spola underredet. Och bara av utrustnings- och bekvämlighetsskäl finns det ibland också anledning att göra det. Men använder man miljövänliga tvättmedel för att tvätta av smuts och damm från bilens utsida finns det inget hållbart miljöskäl för att inte göra det på garageuppfarten.

 

Biltvättande miljövän

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.