2017-08-10 06:00

2017-08-11 12:32

Hemmatvättar är ett miljöproblem

INSÄNDARE: Biltvätt

Det tycks vara alltför många som inte tror att biltvättandet på garageuppfarten är ett miljöproblem. Signaturen ”Biltvättande miljövän” i NWT 4/8 är en av dessa. Vi vill därför svara följande och kallar hen för BM i texten nedan:

Visst kan det vara svårt att tänka sig att en lackad bilplåt skulle kunna släppa ifrån sig så mycket föroreningar.

Vi på Hållbar Biltvätt har gjort många kemiska analyser och hittat framförallt olja och tungmetaller i samtliga analyser. Och det är inga små mängder heller. 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller släpps ut från orenade hemmatvättar. En modern tvätthall tar hand om 93 - 99 procent av dessa föroreningar.

Om det nu bara vore lite ”damm” som utgjorde smutsen så vore det vattenlösligt och inga avfettningsmedel eller ens tvättmedel skulle behövas. En stor del av oljan kommer från asfaltspartiklar, däck och andra smörjningspunkter på bilen. Tungmetallerna kommer främst från bromsarna, såvitt vi förstår.

BM får gärna gå in på www.hallbarbiltvatt.se och ladda ner vår fullständiga rapport. Läs den gärna och hjälp oss istället att få med bilisterna till tvättanläggningarna, så bidrar du till en garanterat bättre miljö.

 

Magnus Hedenmark

Projektledare Hållbar Biltvätt

Visst kan det vara svårt att tänka sig att en lackad bilplåt skulle kunna släppa ifrån sig så mycket föroreningar.

Vi på Hållbar Biltvätt har gjort många kemiska analyser och hittat framförallt olja och tungmetaller i samtliga analyser. Och det är inga små mängder heller. 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller släpps ut från orenade hemmatvättar. En modern tvätthall tar hand om 93 - 99 procent av dessa föroreningar.

Om det nu bara vore lite ”damm” som utgjorde smutsen så vore det vattenlösligt och inga avfettningsmedel eller ens tvättmedel skulle behövas. En stor del av oljan kommer från asfaltspartiklar, däck och andra smörjningspunkter på bilen. Tungmetallerna kommer främst från bromsarna, såvitt vi förstår.

BM får gärna gå in på www.hallbarbiltvatt.se och ladda ner vår fullständiga rapport. Läs den gärna och hjälp oss istället att få med bilisterna till tvättanläggningarna, så bidrar du till en garanterat bättre miljö.

 

Magnus Hedenmark

Projektledare Hållbar Biltvätt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.