2017-07-14 06:00

2017-07-14 06:00

Vi vill ha ett levande centrum

TORSBY: Svar på tidigare insändare

TURISTBYRÅN

Svar på insändare om flytt av turistbyrån i Torsby. I insändarspalterna har det höjts kritiska synpunkter kring flytten av turistbyrån i Torsby från E 45 in till centrum. Förändringar medför nästan alltid kritik och vi har fått såväl positiva som negativa reaktioner, men som oftast är det den negativa kritiken som är mest högljudd.

Ett tungt vägande skäl till flytten är att vi politiker i majoriteten vill använda våra kommunägda fastigheter, så långt det är möjligt, till våra egna verksamheter.

Ett annat skäl är, att vi med flytten av turistbyrån, hoppas locka in turisterna till vårt fina centrum.

Ingen handlare eller restaurangägare skulle erkänna det öppet men de sliter för sin överlevnad! Det gör skillnad om turisterna hittar in till centrum istället för att bara passera förbi på 45:an.

Runt om i Sverige ser vi hur många kommuner väljer att, i besparingssyfte, stänga ner sina turistbyråer och istället ersätta med digitala ’info-points’. Vi anser att den bemannade turistbyrån och det mänskliga mötet fyller en mycket viktig funktion i att välkomna såväl kommuninnevånare som alla besökande turister som söker information, köper fiskekort med mera.

I maj öppnades även den centrumnära husbilsparkeringen (vid gamla järnvägsstationen), som erbjuder en stor parkeringsyta för husbilsekipage. Husbilarna är välkomna att utan kostnad parkera i max 48 timmar. Vid husbilsparkeringen finns det även möjlighet för husbilarna att slänga sopor och tömma gråvatten.

Vi är medvetna om att skyltningen till den parkeringen är bristfällig just nu men vill inte föregripa det utvecklingsarbete som centrumgruppen, som består av representanter från näringsliv, fastighetsägare och kommun håller på med.

I Torsby centrum finns gott om centrumnära parkeringsplatser, och inga parkeringsavgifter tas ut för varken husbilar eller vanliga bilar.

Det är lätt att bli hemmablind men vi får mycket beröm från besökare som uppskattar små personliga affärer, caféer och restauranger som ett alternativ till stora köpcentrum som gärna blir likriktade och opersonliga.

Till sist, turister i all ära, men om vi vill ha ett levande centrum behöver vi alla såklart bidra genom att handla lokalt och bjuda på den berömda värmländska gästfriheten och generositeten!

Alf Larsson (C) Ann-Katrin Järåsen (S)Inger Larén (L)

Svar på insändare om flytt av turistbyrån i Torsby. I insändarspalterna har det höjts kritiska synpunkter kring flytten av turistbyrån i Torsby från E 45 in till centrum. Förändringar medför nästan alltid kritik och vi har fått såväl positiva som negativa reaktioner, men som oftast är det den negativa kritiken som är mest högljudd.

Ett tungt vägande skäl till flytten är att vi politiker i majoriteten vill använda våra kommunägda fastigheter, så långt det är möjligt, till våra egna verksamheter.

Ett annat skäl är, att vi med flytten av turistbyrån, hoppas locka in turisterna till vårt fina centrum.

Ingen handlare eller restaurangägare skulle erkänna det öppet men de sliter för sin överlevnad! Det gör skillnad om turisterna hittar in till centrum istället för att bara passera förbi på 45:an.

Runt om i Sverige ser vi hur många kommuner väljer att, i besparingssyfte, stänga ner sina turistbyråer och istället ersätta med digitala ’info-points’. Vi anser att den bemannade turistbyrån och det mänskliga mötet fyller en mycket viktig funktion i att välkomna såväl kommuninnevånare som alla besökande turister som söker information, köper fiskekort med mera.

I maj öppnades även den centrumnära husbilsparkeringen (vid gamla järnvägsstationen), som erbjuder en stor parkeringsyta för husbilsekipage. Husbilarna är välkomna att utan kostnad parkera i max 48 timmar. Vid husbilsparkeringen finns det även möjlighet för husbilarna att slänga sopor och tömma gråvatten.

Vi är medvetna om att skyltningen till den parkeringen är bristfällig just nu men vill inte föregripa det utvecklingsarbete som centrumgruppen, som består av representanter från näringsliv, fastighetsägare och kommun håller på med.

I Torsby centrum finns gott om centrumnära parkeringsplatser, och inga parkeringsavgifter tas ut för varken husbilar eller vanliga bilar.

Det är lätt att bli hemmablind men vi får mycket beröm från besökare som uppskattar små personliga affärer, caféer och restauranger som ett alternativ till stora köpcentrum som gärna blir likriktade och opersonliga.

Till sist, turister i all ära, men om vi vill ha ett levande centrum behöver vi alla såklart bidra genom att handla lokalt och bjuda på den berömda värmländska gästfriheten och generositeten!

Alf Larsson (C) Ann-Katrin Järåsen (S)Inger Larén (L)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.