2017-07-12 06:00

2017-07-12 06:00

Sluta bokstavsdiagnostisera barn

INSÄNDARE: Har man diagnos ska man få hjälp

Hen har adha, hen har add, hen har autism eller i alla fall autistiska drag...

Jag blir så trött på att alla verkar anse sig kompetenta till att sätta olika diagnoser på andras barn. Det gäller sorgligt nog inte endast vuxna, utan även barn anser att de kan diagnostisera andra med olika diagnoser.

På skolgårdar blir dessa diagnoser skällsord och råkar ett barn inte följa normen, vem som nu bestämmer hur den ska vara, har hen snart diagnostiserats med adhd eller något annat, av både skolpersonal, andra barns föräldrar och andra barn.

Detta är inte ok!

Om man har en diagnos ska man få hjälp att vara den man är, få förståelse för varför man gör/är/säger det man gör och få förståelse från andra, kunskap ska spridas och det är inget man ska skämmas för. Att hafsa ur sig att ett barn, ungdom eller vuxen har en diagnos, utan något egentlig grund är bara fel!

Sluta leta efter en diagnos hela tiden, utan se människor för vad de är och inte för vilken bokstavskombination som verkar passa bäst, och se till att barn inte använder olika diagnoser som skällsord; det är jobbigt nog för de som faktiskt har en diagnos och kanske kämpar med den varje dag!

Sur mamma

 

Jag blir så trött på att alla verkar anse sig kompetenta till att sätta olika diagnoser på andras barn. Det gäller sorgligt nog inte endast vuxna, utan även barn anser att de kan diagnostisera andra med olika diagnoser.

På skolgårdar blir dessa diagnoser skällsord och råkar ett barn inte följa normen, vem som nu bestämmer hur den ska vara, har hen snart diagnostiserats med adhd eller något annat, av både skolpersonal, andra barns föräldrar och andra barn.

Detta är inte ok!

Om man har en diagnos ska man få hjälp att vara den man är, få förståelse för varför man gör/är/säger det man gör och få förståelse från andra, kunskap ska spridas och det är inget man ska skämmas för. Att hafsa ur sig att ett barn, ungdom eller vuxen har en diagnos, utan något egentlig grund är bara fel!

Sluta leta efter en diagnos hela tiden, utan se människor för vad de är och inte för vilken bokstavskombination som verkar passa bäst, och se till att barn inte använder olika diagnoser som skällsord; det är jobbigt nog för de som faktiskt har en diagnos och kanske kämpar med den varje dag!

Sur mamma

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.