2017-06-01 06:00

2017-06-01 06:00

Cyklister förlöjligas och hotas

Karlstad

Tack för ert reportage om cyklisterna på Klarälvsbanan och Lorensberg samt er vilja att ta in insändare om farorna med cykling. För att värna er opartiskhet ser jag nu fram mot ett antal reportage som beskriver cyklisternas situation i trafiken. Förslag på vinklar skulle kunna vara:

• Varje år avlider i Sverige ca 20 cyklister efter att ha blivit påkörda av ett motorfordon. Samtidigt dör 0 efter att ha blivit påkörd av en cyklist.

• Nästan varannan cykelolycka beror på dåligt underhållen cykelbana, är det rimligt?

• Varför är det ok, och till och med i vissa fall uppmuntras av media, att förlöjliga en funktionsanpassad klädsel för cykling med minimalt luftmotstånd som samtidigt är vädertålig (”memil”, ”lycrabögar”, ”spandexmaffian”)? Detsamma händer i princip aldrig gällande exempelvis fotbollspelare, ambulanspersonal, renhållningsarbetare med mera.

• Hur kan det vara ok att offentligt hota att döda cyklister på olika nätforum? Se till exempel sidor som ”Truckers Paradise” där yrkeschaufförer dagligen lägger in texter om hur de vill ta cyklister med dörren, hur de försöker köra så nära som möjligt så att cyklisterna ska dras in i luftvirvlarna, och så vidare.

• Varför kan inte hela cykelbanan mellan Karlstad och Hammarö över Knappstad asfalteras? Vid Knappstad slutar plötsligt cykelbanan och övergår i en grusväg med brant backe vilket gör att en del cyklister tvingas ut på den trafikerade vägen?

• Varför är det ok för motorfordon att parkera på cykelbanor vilket då tvingar ut cyklister i vägen?

• Ta gärna också upp initiativet att lagstadga om 1,5 meter distans vid omkörning av cyklister för säkrare trafikmiljö.

 

Peter

 

• Varje år avlider i Sverige ca 20 cyklister efter att ha blivit påkörda av ett motorfordon. Samtidigt dör 0 efter att ha blivit påkörd av en cyklist.

• Nästan varannan cykelolycka beror på dåligt underhållen cykelbana, är det rimligt?

• Varför är det ok, och till och med i vissa fall uppmuntras av media, att förlöjliga en funktionsanpassad klädsel för cykling med minimalt luftmotstånd som samtidigt är vädertålig (”memil”, ”lycrabögar”, ”spandexmaffian”)? Detsamma händer i princip aldrig gällande exempelvis fotbollspelare, ambulanspersonal, renhållningsarbetare med mera.

• Hur kan det vara ok att offentligt hota att döda cyklister på olika nätforum? Se till exempel sidor som ”Truckers Paradise” där yrkeschaufförer dagligen lägger in texter om hur de vill ta cyklister med dörren, hur de försöker köra så nära som möjligt så att cyklisterna ska dras in i luftvirvlarna, och så vidare.

• Varför kan inte hela cykelbanan mellan Karlstad och Hammarö över Knappstad asfalteras? Vid Knappstad slutar plötsligt cykelbanan och övergår i en grusväg med brant backe vilket gör att en del cyklister tvingas ut på den trafikerade vägen?

• Varför är det ok för motorfordon att parkera på cykelbanor vilket då tvingar ut cyklister i vägen?

• Ta gärna också upp initiativet att lagstadga om 1,5 meter distans vid omkörning av cyklister för säkrare trafikmiljö.

 

Peter

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.