2017-05-18 09:47

2017-05-18 09:47

På vad sätt är islam ovanlig?

RELIGION:

Jag råkade läsa insändaren „Ingen vanlig religion” (nwt.se 18/5) och blev mäkta konfunderad...

Ett citat: „Islam är ingen vanlig religion vid sidan av andra. Kvinnoförtryckande då kvinnor inte ges samma rättigheter och tvingas skyla sig. Homofobt. Många förnekar de darwinistiska evolutionsteorierna.”

I mina ögon kunde denna beskrivning lika gärna gälla Gamla testamentet i Bibeln, en inte okänd episk antologi som bland andra stolligheter pläderar för folkmord, etnisk rensning, mord på homosexuella, antidarwinism och kvinnans underordnande under mannen. Det är en bok som skattas mycket högt av både kristna och judar. Tillsammans utgör bekännare av de religionerna en bit över två miljarder människor.

Islam, som omfattas av 1–1,6 miljarder, torde alltså vara hyfsat mainstream utifrån insändarens kriterier. Så på vad sätt är islam ovanlig?

Peter Nilsson

Klässbol

Jag råkade läsa insändaren „Ingen vanlig religion” (nwt.se 18/5) och blev mäkta konfunderad...

Ett citat: „Islam är ingen vanlig religion vid sidan av andra. Kvinnoförtryckande då kvinnor inte ges samma rättigheter och tvingas skyla sig. Homofobt. Många förnekar de darwinistiska evolutionsteorierna.”

I mina ögon kunde denna beskrivning lika gärna gälla Gamla testamentet i Bibeln, en inte okänd episk antologi som bland andra stolligheter pläderar för folkmord, etnisk rensning, mord på homosexuella, antidarwinism och kvinnans underordnande under mannen. Det är en bok som skattas mycket högt av både kristna och judar. Tillsammans utgör bekännare av de religionerna en bit över två miljarder människor.

Islam, som omfattas av 1–1,6 miljarder, torde alltså vara hyfsat mainstream utifrån insändarens kriterier. Så på vad sätt är islam ovanlig?

Peter Nilsson

Klässbol

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.