2017-05-18 06:00

2017-05-18 06:00

En förtätning av städerna är det bästa för människor

URBANISERING: Ett miljövänligt alternativ

MISSNÖJE.

Det florerar för tillfället ett gäng bedrövliga förslag i Karlstads och Kils kommuner, förslag som väldigt få människor verkar vara nöjda med. Problemet är att sociala medier mest blir till en dynghög där allmänt missnöje blandas i en salig röra.

Det dröjer sedan inte länge innan trådarna på Facebook fylls av rödvinsfulla inlägg på spektakulärt dålig svenska. Människor passar på att vädra sitt allmänna missnöje och sakfrågorna förloras. Facebook som medium för att granska makthavare kommer därför aldrig att bli bra.

Själv anser jag att en förtätning av städer är en nödvändighet. Förtätning är ett miljövänligt alternativ till den amerikanska effekten ”urban sprawl” – stadsutbredning – där städerna i stället sprids ut i all oändlighet.

Effekten av att inte förtäta en stad blir att alla måste tuffa runt i sina bilar dagarna igenom. Det är redan i dag ett problem här i lilla Karlstad, så varför inte förtäta städerna och samtidigt ge plats åt grönytor och rekreationsplatser? I en förtätad stad blir behovet av massbilism mindre.

I stället för att blint sikta mot ”Karlstad – 100 000 invånare” borde vi kanske satsa på ett bygga en så bra och smart stad som möjligt. En bra början vore att införa fri kollektivtrafik i Värmland. Trafikkaoset har pågått i flera år nu och det lär inte bli bättre när en av Sveriges dyraste kollektivtrafik årligen bara blir dyrare.

Stadsplaneraren

Det florerar för tillfället ett gäng bedrövliga förslag i Karlstads och Kils kommuner, förslag som väldigt få människor verkar vara nöjda med. Problemet är att sociala medier mest blir till en dynghög där allmänt missnöje blandas i en salig röra.

Det dröjer sedan inte länge innan trådarna på Facebook fylls av rödvinsfulla inlägg på spektakulärt dålig svenska. Människor passar på att vädra sitt allmänna missnöje och sakfrågorna förloras. Facebook som medium för att granska makthavare kommer därför aldrig att bli bra.

Själv anser jag att en förtätning av städer är en nödvändighet. Förtätning är ett miljövänligt alternativ till den amerikanska effekten ”urban sprawl” – stadsutbredning – där städerna i stället sprids ut i all oändlighet.

Effekten av att inte förtäta en stad blir att alla måste tuffa runt i sina bilar dagarna igenom. Det är redan i dag ett problem här i lilla Karlstad, så varför inte förtäta städerna och samtidigt ge plats åt grönytor och rekreationsplatser? I en förtätad stad blir behovet av massbilism mindre.

I stället för att blint sikta mot ”Karlstad – 100 000 invånare” borde vi kanske satsa på ett bygga en så bra och smart stad som möjligt. En bra början vore att införa fri kollektivtrafik i Värmland. Trafikkaoset har pågått i flera år nu och det lär inte bli bättre när en av Sveriges dyraste kollektivtrafik årligen bara blir dyrare.

Stadsplaneraren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.