2017-05-17 09:04

2017-05-17 09:04

Missnöje med ännu ett nybygge

KARLSTAD: Skeppet smälter inte in i miljön

Så har ställningar och byggskydd tagits bort på Skeppet i Inre hamn – det ”unika kontorshuset”, enligt fastighetsbolaget Klövern.

Vi är många som ofta tar promenader kring Inre hamn och Hamntorget där vi sett en utveckling som i allt väsentligt är positiv. Stannar till vid Hamntorget och det fantastiska Expositionshuset, vänder mig om och ser Löfbergsskrapan – en byggnad med stil av sin tid, de renoverade bryggorna med sina matställen, Magasin 1, 2 och 3 ett fint inslag i miljön som nu renoveras på ett varsamt sätt för nya funktioner. Bryggudden med sitt höghus och de lägre husen som smälter in i magasinsraden. Följer sedan med blicken södra sidan av hamninloppet till de bostäder, som ligger som en pendang till Magasinen på norra sidan, vilka har karaktären av handels- och hansahus som finns i äldre hamnar. Därefter stora trappan från hamnbassängen över torget (tyvärr parkering) och upp till de vackra Gaudíinspirerade husen. En trevlig och inspirerande helhet av Karlstads inre hamn. Slutligen möter man Skeppet ett namn som både förpliktigar och ger uttryck för något som ska smälta in i miljön men ack vad man bedrar sig. Här blir man förflyttad till något som brukar ligga längst ut i yttre hamn, det stora containerlagret. Nybygget förskönar inte den vackra vy som passerat revy. Den gröna kranen som helt hamnat på fel plats, här ska väl hamnens blåa Wermlandskran flytta in och stå beredd för lastning. Många argument fördes fram om bygget innan det kom till stånd men inte hur det anpassats till den vackra hamnmiljön. Man får känslan av att nu skulle sista tomten bebyggas till vilket pris som helst med så många kvadratmeter som går att klämma in, unikt, effektivt och flexibelt är så som Klövern presenterar huset på sin hemsida. För mig finns inte minsta association till skepp eller andra hamnnära attribut. Att Klövern inte känt sitt ansvar att skapa en fin helhet i denna vackra hamnmiljö syns tydligt. Att de som har haft att granska underlag och ritning och inte haft synpunkter på denna koloss är för mig en gåta. Vad göra en potemkinkuliss?

Hamnsjåarn

Så har ställningar och byggskydd tagits bort på Skeppet i Inre hamn – det ”unika kontorshuset”, enligt fastighetsbolaget Klövern.

Vi är många som ofta tar promenader kring Inre hamn och Hamntorget där vi sett en utveckling som i allt väsentligt är positiv. Stannar till vid Hamntorget och det fantastiska Expositionshuset, vänder mig om och ser Löfbergsskrapan – en byggnad med stil av sin tid, de renoverade bryggorna med sina matställen, Magasin 1, 2 och 3 ett fint inslag i miljön som nu renoveras på ett varsamt sätt för nya funktioner. Bryggudden med sitt höghus och de lägre husen som smälter in i magasinsraden. Följer sedan med blicken södra sidan av hamninloppet till de bostäder, som ligger som en pendang till Magasinen på norra sidan, vilka har karaktären av handels- och hansahus som finns i äldre hamnar. Därefter stora trappan från hamnbassängen över torget (tyvärr parkering) och upp till de vackra Gaudíinspirerade husen. En trevlig och inspirerande helhet av Karlstads inre hamn. Slutligen möter man Skeppet ett namn som både förpliktigar och ger uttryck för något som ska smälta in i miljön men ack vad man bedrar sig. Här blir man förflyttad till något som brukar ligga längst ut i yttre hamn, det stora containerlagret. Nybygget förskönar inte den vackra vy som passerat revy. Den gröna kranen som helt hamnat på fel plats, här ska väl hamnens blåa Wermlandskran flytta in och stå beredd för lastning. Många argument fördes fram om bygget innan det kom till stånd men inte hur det anpassats till den vackra hamnmiljön. Man får känslan av att nu skulle sista tomten bebyggas till vilket pris som helst med så många kvadratmeter som går att klämma in, unikt, effektivt och flexibelt är så som Klövern presenterar huset på sin hemsida. För mig finns inte minsta association till skepp eller andra hamnnära attribut. Att Klövern inte känt sitt ansvar att skapa en fin helhet i denna vackra hamnmiljö syns tydligt. Att de som har haft att granska underlag och ritning och inte haft synpunkter på denna koloss är för mig en gåta. Vad göra en potemkinkuliss?

Hamnsjåarn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.