2017-03-20 13:59

2017-03-20 13:59

Höghus bland villor

KARLSTAD/NORRSTRAND:

För ett år sedan kom första signalerna om ett nytt höghus bland villorna på Norrstrand. Enplanshuset som förr var Valles Kiosk skulle ersättas av ett sjuvåningshus med 25-30 lägenheter om Karlstadhus får som de vill. ”Tanken är att ändra detaljplan till ett flerbostadshus som skall anpassas till befintlig bebyggelse” löd formuleringen. Alla övriga hus i området är på 1 1/2 eller 2 plan. Tomten är dessutom liten så naturligtvis blev det reaktioner.

Den 7 december kallades ett urval av närboende till ett ”tidigt samråd” med förhandsinformation och för att hämta in synpunkter inför den fortsatta processen. Intressant var att kommunens representanter och beskrivningen som skickades ut pratade om 4-5 våningar med 16-20 lägenheter medan Karlstadshus på mötet utan omsvep pratade om 5-6 våningar. Det lugnande beskedet var fortfarande att nybygget ska anpassas för att harmoniera med övrig bebyggelse.

Grannarna var tydliga med att man gärna ser ett nybygge men inte på så mycket som 4-5 våningar, av många skäl. En namninsamling i området gav närmare 600 namn. Den lämnades över i februari.

Nu verkar kommunens folk ha processat synpunkterna och skickar ut Karlstadshus förslag på samråd. Plötsligt handlar det om 6 våningar och 30 lägenheter och i ett försök att låta lite förmildrande beskriver kommunen att fastigheten ligger ”i en kvartersstruktur med ganska jämn höjdskala på 2-3 våningar”. Det är ren lögn, inget bostadshus i närheten är högre än 2 våningar, men det finns faktiskt en byggnad inne på Norrstrandsskolan som är på 3 våningar.

Det är uppenbart att processen går till så att entreprenören dikterar och kommunen verkställer. Om planen går igenom får närmaste fastighet ett 21 meters höghus på 12 meters avstånd istället för som idag ett enplanshus. Och ”solsidan” framför fyra 1 1/2-plans radhus kommer bara att slippa höghusskugga under två veckor per år, mellan 15 juni och 1 juli. Jag bor själv inte i de allra närmaste husen, men jag skäms som karlstadsbo om detta går igenom. Om det nu inte bara är nån som driver med oss?

Lena

För ett år sedan kom första signalerna om ett nytt höghus bland villorna på Norrstrand. Enplanshuset som förr var Valles Kiosk skulle ersättas av ett sjuvåningshus med 25-30 lägenheter om Karlstadhus får som de vill. ”Tanken är att ändra detaljplan till ett flerbostadshus som skall anpassas till befintlig bebyggelse” löd formuleringen. Alla övriga hus i området är på 1 1/2 eller 2 plan. Tomten är dessutom liten så naturligtvis blev det reaktioner.

Den 7 december kallades ett urval av närboende till ett ”tidigt samråd” med förhandsinformation och för att hämta in synpunkter inför den fortsatta processen. Intressant var att kommunens representanter och beskrivningen som skickades ut pratade om 4-5 våningar med 16-20 lägenheter medan Karlstadshus på mötet utan omsvep pratade om 5-6 våningar. Det lugnande beskedet var fortfarande att nybygget ska anpassas för att harmoniera med övrig bebyggelse.

Grannarna var tydliga med att man gärna ser ett nybygge men inte på så mycket som 4-5 våningar, av många skäl. En namninsamling i området gav närmare 600 namn. Den lämnades över i februari.

Nu verkar kommunens folk ha processat synpunkterna och skickar ut Karlstadshus förslag på samråd. Plötsligt handlar det om 6 våningar och 30 lägenheter och i ett försök att låta lite förmildrande beskriver kommunen att fastigheten ligger ”i en kvartersstruktur med ganska jämn höjdskala på 2-3 våningar”. Det är ren lögn, inget bostadshus i närheten är högre än 2 våningar, men det finns faktiskt en byggnad inne på Norrstrandsskolan som är på 3 våningar.

Det är uppenbart att processen går till så att entreprenören dikterar och kommunen verkställer. Om planen går igenom får närmaste fastighet ett 21 meters höghus på 12 meters avstånd istället för som idag ett enplanshus. Och ”solsidan” framför fyra 1 1/2-plans radhus kommer bara att slippa höghusskugga under två veckor per år, mellan 15 juni och 1 juli. Jag bor själv inte i de allra närmaste husen, men jag skäms som karlstadsbo om detta går igenom. Om det nu inte bara är nån som driver med oss?

Lena

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.