2017-01-17 06:00

2017-01-17 06:00

Stor oro för framtiden

KLIMAT: Trumps fräckhet och ignorans skrämmer

Ska en nyckfull och okunnig klåpare avgöra världens öde? Oron sätter sig som en klump i magen. Det är inte bara de närmaste fyra åren det handlar om. Trumps inställning i klimatfrågan kan sätta spår långt in i framtiden. I valrörelsen gick han ut som klimatförnekare och sa att han vill riva upp USA:s åtaganden i Parisavtalet. USA:s blivande miljöminister är också en känd klimatskeptiker.

Våra barns och barnbarns framtid är alltså i händerna på folk som med fräckhet och ignorans sätter sig över det som hela världen nu förstått: klimatförändringen måste hejdas och utsläppen av växthusgaser snabbt minska. Det kan bara ske genom globalt samarbete.

Lyckligtvis finns det trots allt ledande republikaner som har insett att det är bråttom att växla mot en fossilfri framtid. En snabbt växande arbetsgrupp för klimatfrågan har nyligen bildats i Kongressen. Initiativet kommer från gräsrotsrörelsen Citizens' Climate Lobby som verkar för en koldioxidskatt på fossila bränslen. Förslaget innebär att intäkterna från skatten fullt ut ska återbetalas i lika delar till varje vuxen medborgare. På så vis kommer man runt republikanernas benhårda motstånd till skattehöjningar och kan lyfta den amerikanska ekonomin, inte minst för fattiga och arbetslösa där Trump nu utlovar underverk.

I Sverige driver Klimatsvaret förslaget att lägga en CO2-avgift på fossila bränslen och sedan betala tillbaka i lika delar till varje medborgare. Idén sprider sig runt om i världen. Om vi alla tar tydlig ställning mot klimatförnekare och andra bakåtsträvare, så finns det hopp för våra barnbarn och deras framtid.

Ingela Bollgren

Ska en nyckfull och okunnig klåpare avgöra världens öde? Oron sätter sig som en klump i magen. Det är inte bara de närmaste fyra åren det handlar om. Trumps inställning i klimatfrågan kan sätta spår långt in i framtiden. I valrörelsen gick han ut som klimatförnekare och sa att han vill riva upp USA:s åtaganden i Parisavtalet. USA:s blivande miljöminister är också en känd klimatskeptiker.

Våra barns och barnbarns framtid är alltså i händerna på folk som med fräckhet och ignorans sätter sig över det som hela världen nu förstått: klimatförändringen måste hejdas och utsläppen av växthusgaser snabbt minska. Det kan bara ske genom globalt samarbete.

Lyckligtvis finns det trots allt ledande republikaner som har insett att det är bråttom att växla mot en fossilfri framtid. En snabbt växande arbetsgrupp för klimatfrågan har nyligen bildats i Kongressen. Initiativet kommer från gräsrotsrörelsen Citizens' Climate Lobby som verkar för en koldioxidskatt på fossila bränslen. Förslaget innebär att intäkterna från skatten fullt ut ska återbetalas i lika delar till varje vuxen medborgare. På så vis kommer man runt republikanernas benhårda motstånd till skattehöjningar och kan lyfta den amerikanska ekonomin, inte minst för fattiga och arbetslösa där Trump nu utlovar underverk.

I Sverige driver Klimatsvaret förslaget att lägga en CO2-avgift på fossila bränslen och sedan betala tillbaka i lika delar till varje medborgare. Idén sprider sig runt om i världen. Om vi alla tar tydlig ställning mot klimatförnekare och andra bakåtsträvare, så finns det hopp för våra barnbarn och deras framtid.

Ingela Bollgren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.