2016-10-27 06:00

2016-10-27 06:00

"Växande rally kräver förändring"

MOTOR:

Rally Sveden är en av 14 deltävlingar i årets världsmästerskap för en av världens största motorsporter.

Det är Sveriges största återkommande evenemang och allt utspelar sig här i lilla Värmland. Och rallyt hör definitivt hemma här. Sedan 1950 har det körts och för många har det blivit lika självklart och värmländskt som Selma Lagerlöf och hackkôrv.

Men helt självklart är det ju inte.

Det är ingen rättighet för Värmland att varje år få synas globalt till över 100 miljoner tv-tittare.

Det är inte förutbestämt att omkring 200 000 besökare från jordens alla hörn ska trängas ute i våra skogar.

Det är ingen självklarhet att hotell ska bli fullbelagda och restauranger fullbokade.

Och det är inte givet att sociala medier ska svämma över med fokus på vårt kära Värmland.

Men även om vi har ett av rallyvärldens mest välskötta arrangemang och de bästa och mest trogna funktionärerna, så är det inte vi som dikterar villkoren. Vi är en del av något mycket större. Den växande cirkusen kring teamen, journalisterna, publiken och alla andra – ställer stora krav på boende, infrastruktur och service.

Och det vi absolut inte får glömma är att promotorn, som äger världsmästerskapet, vill ha mer betalt. Och bättre tv-sändningar.

Och dessutom behöver vi vinter.

För att kunna möta alla dessa krav utifrån våra förutsättningar i Värmland behöver vi vara både påhittiga och anpassningsbara. Och ha väldigt mycket jävlaranamma. Vi måste trimma varje del i arrangemanget.

Och allt detta innebär förändringar. Förändring som oundvikligen kommer att få några att känna sig som förlorare.

Som inbiten och genuin värmlänning, är jag däremot övertygad om att rallyt är den enskilt bästa och mest kostnadseffektiva marknadsföringsinsats länet någonsin kan få. Och oavsett om man älskar eller hatar motorsport, har rallybilar farandes utanför dörren eller inte, så borde alla som bor, lever och verkar här vara lika intresserade av att vi lyckas behålla rallyt och festen här i Värmland.

I vintras försökte vädergudarna skrämma oss lite extra. Tack vare en fantastisk organisation kunde vi ändå ro ännu ett Rally Sweden i land. Men med ständigt högre krav behöver vi allt mer stöd och engagemang för att lyckas.

För om vi även i fortsättningen kan få världen att komma till Värmland, så är vi alla i Värmland vinnare!

Glenn Olsson

vd och stolt värmlänning

Det är Sveriges största återkommande evenemang och allt utspelar sig här i lilla Värmland. Och rallyt hör definitivt hemma här. Sedan 1950 har det körts och för många har det blivit lika självklart och värmländskt som Selma Lagerlöf och hackkôrv.

Men helt självklart är det ju inte.

Det är ingen rättighet för Värmland att varje år få synas globalt till över 100 miljoner tv-tittare.

Det är inte förutbestämt att omkring 200 000 besökare från jordens alla hörn ska trängas ute i våra skogar.

Det är ingen självklarhet att hotell ska bli fullbelagda och restauranger fullbokade.

Och det är inte givet att sociala medier ska svämma över med fokus på vårt kära Värmland.

Men även om vi har ett av rallyvärldens mest välskötta arrangemang och de bästa och mest trogna funktionärerna, så är det inte vi som dikterar villkoren. Vi är en del av något mycket större. Den växande cirkusen kring teamen, journalisterna, publiken och alla andra – ställer stora krav på boende, infrastruktur och service.

Och det vi absolut inte får glömma är att promotorn, som äger världsmästerskapet, vill ha mer betalt. Och bättre tv-sändningar.

Och dessutom behöver vi vinter.

För att kunna möta alla dessa krav utifrån våra förutsättningar i Värmland behöver vi vara både påhittiga och anpassningsbara. Och ha väldigt mycket jävlaranamma. Vi måste trimma varje del i arrangemanget.

Och allt detta innebär förändringar. Förändring som oundvikligen kommer att få några att känna sig som förlorare.

Som inbiten och genuin värmlänning, är jag däremot övertygad om att rallyt är den enskilt bästa och mest kostnadseffektiva marknadsföringsinsats länet någonsin kan få. Och oavsett om man älskar eller hatar motorsport, har rallybilar farandes utanför dörren eller inte, så borde alla som bor, lever och verkar här vara lika intresserade av att vi lyckas behålla rallyt och festen här i Värmland.

I vintras försökte vädergudarna skrämma oss lite extra. Tack vare en fantastisk organisation kunde vi ändå ro ännu ett Rally Sweden i land. Men med ständigt högre krav behöver vi allt mer stöd och engagemang för att lyckas.

För om vi även i fortsättningen kan få världen att komma till Värmland, så är vi alla i Värmland vinnare!

Glenn Olsson

vd och stolt värmlänning

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.