2016-10-17 06:00

2016-10-17 06:00

Ett gigantiskt slöseri med resurser

MATSPILL:

Det slängs mycket mat och dryck i vårt land. Ofta ser vi att både äldre och yngre lämnar mat kvar på sina tallrikar och sedan slänger den. Tidigare hade man vett på att äta upp det man tog till sig. Tyvärr har det beteendet delvis försvunnit, i takt med ökat välstånd och överflöd.

Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll 494 000 ton mat och dryck varje år. Det känns nästan overkligt. Siffran i sig är så stor att den inte är greppbar, om man inte försöker bryta ner den i något konkret exempel. Det blir till exempel 9 500 ton per vecka eller cirka ett kilo per person som vi slänger...

Räknar vi om det till antal sopbilar blir det runt 1 200 stycken. Ponera att de ska till Heden i Karlstad. De kan då bilda en kö som motsvarar sträckan Heden–Skattkärr, en kö av sopbilar med mat och dryck som alltså återkommer varje vecka, året runt – och är exklusive matsvinnet från restauranger, sjukhus, skolor, vårdhem med mera!

Detta gigantiska slöseri med resurser kan minska om vi försöker äta upp, göra matlådor, frysa in, micra, steka, värma upp och så vidare. Allt är bättre än att slänga maten. Jag tycker också att vi ska ha en flexibel inställning till bäst-före-datum; det är bara en uppskattning och maten är ofta bra även efter det datumet.

Peman

Det slängs mycket mat och dryck i vårt land. Ofta ser vi att både äldre och yngre lämnar mat kvar på sina tallrikar och sedan slänger den. Tidigare hade man vett på att äta upp det man tog till sig. Tyvärr har det beteendet delvis försvunnit, i takt med ökat välstånd och överflöd.

Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll 494 000 ton mat och dryck varje år. Det känns nästan overkligt. Siffran i sig är så stor att den inte är greppbar, om man inte försöker bryta ner den i något konkret exempel. Det blir till exempel 9 500 ton per vecka eller cirka ett kilo per person som vi slänger...

Räknar vi om det till antal sopbilar blir det runt 1 200 stycken. Ponera att de ska till Heden i Karlstad. De kan då bilda en kö som motsvarar sträckan Heden–Skattkärr, en kö av sopbilar med mat och dryck som alltså återkommer varje vecka, året runt – och är exklusive matsvinnet från restauranger, sjukhus, skolor, vårdhem med mera!

Detta gigantiska slöseri med resurser kan minska om vi försöker äta upp, göra matlådor, frysa in, micra, steka, värma upp och så vidare. Allt är bättre än att slänga maten. Jag tycker också att vi ska ha en flexibel inställning till bäst-före-datum; det är bara en uppskattning och maten är ofta bra även efter det datumet.

Peman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.