2016-10-15 06:00

2016-10-15 06:00

Gatukonstfestivalen genomförs med ett flertal andra kommuner

KARLSTAD 2017: Bidraget på 400 000 kronor täcker inte allt

KULTUR.

Svar till signaturen Roffe (NWT 7/10):

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att en gatukonstfestival ska anordnas i Karlstad sommaren 2017 och att organisationen Artscape får i uppdrag att genomföra den.

Festivalen planeras ske i samarbete med flera värmländska kommuner, fastighetsägare, sponsorer och andra intressenter. En viktig förutsättning för att den ska anordnas är att Artscape klarar finansieringen genom detta breda samarbete eftersom festivalen i sin helhet kostar betydligt mer än de 400 000 kronor som Karlstads kommun går in med i projektet.

Det är privata fastighetsägare och andra som kan komma att upplåta väggar för gatukonsten och som också får besluta om de vill ha kvar målningarna på sina väggar efter festivalen. De verk som skapas under gatukonstfestivalen kommer därför inte att tillhöra Karlstads kommun.

Vad gäller konsten på cykelbanan så är det kommunens verk och den har tillkommit via pengar från den politiskt beslutade så kallade enprocentsregeln, ett beslut som baseras på kunskap om att konst – likaväl som arkitektur, parker, blommor, motionsspår och idrottsanläggningar – är en väsentlig del i hur vi gör Karlstad till en attraktiv kommun både att bo i och besöka. Regeln innebär att en procent av bygg- och exploateringskostnaderna vid nybyggnationer ska avsättas för konstnärlig gestaltning, och den budgeten hanteras av kommunens råd för konstnärlig gestaltning.

Mer information om hur rådet arbetar finns på karlstad.se.

Karin Karlsson

Verksamhetschef kultur- och fritidsförvaltningen och ordförande i rådet för konstnärlig gestaltning

Svar till signaturen Roffe (NWT 7/10):

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att en gatukonstfestival ska anordnas i Karlstad sommaren 2017 och att organisationen Artscape får i uppdrag att genomföra den.

Festivalen planeras ske i samarbete med flera värmländska kommuner, fastighetsägare, sponsorer och andra intressenter. En viktig förutsättning för att den ska anordnas är att Artscape klarar finansieringen genom detta breda samarbete eftersom festivalen i sin helhet kostar betydligt mer än de 400 000 kronor som Karlstads kommun går in med i projektet.

Det är privata fastighetsägare och andra som kan komma att upplåta väggar för gatukonsten och som också får besluta om de vill ha kvar målningarna på sina väggar efter festivalen. De verk som skapas under gatukonstfestivalen kommer därför inte att tillhöra Karlstads kommun.

Vad gäller konsten på cykelbanan så är det kommunens verk och den har tillkommit via pengar från den politiskt beslutade så kallade enprocentsregeln, ett beslut som baseras på kunskap om att konst – likaväl som arkitektur, parker, blommor, motionsspår och idrottsanläggningar – är en väsentlig del i hur vi gör Karlstad till en attraktiv kommun både att bo i och besöka. Regeln innebär att en procent av bygg- och exploateringskostnaderna vid nybyggnationer ska avsättas för konstnärlig gestaltning, och den budgeten hanteras av kommunens råd för konstnärlig gestaltning.

Mer information om hur rådet arbetar finns på karlstad.se.

Karin Karlsson

Verksamhetschef kultur- och fritidsförvaltningen och ordförande i rådet för konstnärlig gestaltning

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.