2016-10-14 06:00

2016-10-14 06:00

Ständigt ovälkomna risker i vardagen för synskadade

TRAFIK: Vit käpp = visa hänsyn!

OTRYGGHET.

Jag har en synnedsättning och för mig är oväntade hinder i gatu- och trafikmiljön en ständigt ovälkommen risk i vardagen. En felparkerad cykel, en resväska, nedhängande grenar, ett varuställ eller dåligt avspärrade hinder i gatan försvårar för oss synskadade att ta sig fram.

Visste du att var tredje person med grav synnedsättning tyvärr låter bli att gå ut själv. Vi tycker att det är för obehagligt och för otryggt. När vi synskadade går över gatan kan vi inte ta ögonkontakt med någon bilförare. Att se den vita käppen måste räcka för att föraren ska stanna bilen, men endast sju av tio svenskar vet att den vita käppen används av personer som inte ser för att tryggt ta sig fram på gator och torg. Det har Synskadades riksförbund låtit undersöka i juni 2016.

Du ska veta att vi synskadade känner gatuhinder, stolpar, trappor och trottoarkanter med den vita käppen, som också är vår signal till dig att visa särskild hänsyn.

Tack på förhand för att du tar hänsyn till den vita käppen!

Lars-Erik Piippo

Jag har en synnedsättning och för mig är oväntade hinder i gatu- och trafikmiljön en ständigt ovälkommen risk i vardagen. En felparkerad cykel, en resväska, nedhängande grenar, ett varuställ eller dåligt avspärrade hinder i gatan försvårar för oss synskadade att ta sig fram.

Visste du att var tredje person med grav synnedsättning tyvärr låter bli att gå ut själv. Vi tycker att det är för obehagligt och för otryggt. När vi synskadade går över gatan kan vi inte ta ögonkontakt med någon bilförare. Att se den vita käppen måste räcka för att föraren ska stanna bilen, men endast sju av tio svenskar vet att den vita käppen används av personer som inte ser för att tryggt ta sig fram på gator och torg. Det har Synskadades riksförbund låtit undersöka i juni 2016.

Du ska veta att vi synskadade känner gatuhinder, stolpar, trappor och trottoarkanter med den vita käppen, som också är vår signal till dig att visa särskild hänsyn.

Tack på förhand för att du tar hänsyn till den vita käppen!

Lars-Erik Piippo

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.