2016-10-14 06:00

2016-10-14 06:00

Obegripligt och orättvist

KARLSTAD: Det kommunala bostadsbolagets kösystem

Det kommunala bostadsbolagets i Karlstad, KBAB, köregler är obegripliga och orättvisa. När man har stått i kö i tre år så reduceras kötiden med ett år. De som står bakom i kön får då fler poäng...

Det gäller att stå i kö för rätt område och att ha maxpoäng när en lägenhet kommer ut!

Och man ska inte ha bytt område under kötiden. Det ligger en i fatet ifall man, som en av tio möjliga, får ett erbjudande om en lägenhet. Man går och tittar, hoppas – och blir nedslagen av att inte vara den lyckliga den här gången heller.

En månad innan kötiden reduceras får man en rekommendation om att byta till ett mindre attraktivt område, där man har ännu färre poäng!

Förutom orättvisan i systemet är det, åtminstone för mig, också psykologiskt nedbrytande. Hoppet får stå till att i nästa års lotteri, vilket det de facto är fråga om, få en lägenhet anpassad till mitt rörelsehinder och i närheten av mina familjemedlemmars bostäder.

Eftersom KBAB är ett kommunalt bolag riktar jag en fråga till våra kommunpolitiker: Är det inte i dessa bostadsbristens tider ännu viktigare med ett rättvist kösystem?

Man kunde exempelvis utforma det så här: kötid ger grundpoäng; lägg till poäng för olika skäl till förtur; och flytta ned alla i kön som inte söker aktivt eller som har tackat nej till flera erbjudanden.

KBAB har som skäl för nuvarande system att föräldrar inte, liksom i storstäderna, ska ställa sina små barn i kön. Det skälet faller med ovan skissat system.

Kristina Nilsson

Molkom

Det kommunala bostadsbolagets i Karlstad, KBAB, köregler är obegripliga och orättvisa. När man har stått i kö i tre år så reduceras kötiden med ett år. De som står bakom i kön får då fler poäng...

Det gäller att stå i kö för rätt område och att ha maxpoäng när en lägenhet kommer ut!

Och man ska inte ha bytt område under kötiden. Det ligger en i fatet ifall man, som en av tio möjliga, får ett erbjudande om en lägenhet. Man går och tittar, hoppas – och blir nedslagen av att inte vara den lyckliga den här gången heller.

En månad innan kötiden reduceras får man en rekommendation om att byta till ett mindre attraktivt område, där man har ännu färre poäng!

Förutom orättvisan i systemet är det, åtminstone för mig, också psykologiskt nedbrytande. Hoppet får stå till att i nästa års lotteri, vilket det de facto är fråga om, få en lägenhet anpassad till mitt rörelsehinder och i närheten av mina familjemedlemmars bostäder.

Eftersom KBAB är ett kommunalt bolag riktar jag en fråga till våra kommunpolitiker: Är det inte i dessa bostadsbristens tider ännu viktigare med ett rättvist kösystem?

Man kunde exempelvis utforma det så här: kötid ger grundpoäng; lägg till poäng för olika skäl till förtur; och flytta ned alla i kön som inte söker aktivt eller som har tackat nej till flera erbjudanden.

KBAB har som skäl för nuvarande system att föräldrar inte, liksom i storstäderna, ska ställa sina små barn i kön. Det skälet faller med ovan skissat system.

Kristina Nilsson

Molkom

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.