2016-10-13 06:00

2016-10-13 06:00

Vi hör nog till Götaland

INSÄNDARE: Urminnes tider bara sedan 1815

Värmland har hört till Svealand sedan urminnes tider skriver Inger Ericson. Urminnes skulle i så fall vara något i stil med 1815 när Värmland fördes över från Göta till Svea Hovrätt och kom att ses som ingående i Svealand. Längre tillbaka var Värmland en del av Götaland. Det är helt naturligt, vatten förenade och Vänern var ingen gräns Det var i stället skogarna i öster.

Man kan ha olika syn på hur vi ska ha det med regional tillhörighet. Demokrati, sjukvård och mycket annat finns att fundera över. Själv tror jag på Värmland till Västra Götaland. Regionerna blir en viktig nivå i EU och nya dyra medicinska behandlingar behöver slås ut på större områden. Samverkan behövs också om Vänern samtidigt som det mentala avståndet till Göteborg känns kortare än till Örebro. Tillväxtkorridor känns som prat och inget mer.

Allt det här tål att diskuteras. Egentligen vore det nog bra att erkänna att ingen egentligen vet vad som är bra för framtiden utan att det hela mest handlar om magkänsla. En sak borde dock kunna läggas åt sidan. Det är inget problem om Värmland hamnar i Götaland. Tvärtom vore det en återgång till det historiskt korrekta.

Anders Bygert

Värmland har hört till Svealand sedan urminnes tider skriver Inger Ericson. Urminnes skulle i så fall vara något i stil med 1815 när Värmland fördes över från Göta till Svea Hovrätt och kom att ses som ingående i Svealand. Längre tillbaka var Värmland en del av Götaland. Det är helt naturligt, vatten förenade och Vänern var ingen gräns Det var i stället skogarna i öster.

Man kan ha olika syn på hur vi ska ha det med regional tillhörighet. Demokrati, sjukvård och mycket annat finns att fundera över. Själv tror jag på Värmland till Västra Götaland. Regionerna blir en viktig nivå i EU och nya dyra medicinska behandlingar behöver slås ut på större områden. Samverkan behövs också om Vänern samtidigt som det mentala avståndet till Göteborg känns kortare än till Örebro. Tillväxtkorridor känns som prat och inget mer.

Allt det här tål att diskuteras. Egentligen vore det nog bra att erkänna att ingen egentligen vet vad som är bra för framtiden utan att det hela mest handlar om magkänsla. En sak borde dock kunna läggas åt sidan. Det är inget problem om Värmland hamnar i Götaland. Tvärtom vore det en återgång till det historiskt korrekta.

Anders Bygert

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.