2016-10-11 17:36

2016-10-11 17:36

Obligatorisk skärmkurs

Sociala medier: Vi måste lära oss hur vi ska uttrycka oss

På 1980-talet började flygbolaget SAS med charmkurser för sina anställda för att de på ett bättre sätt skulle bemöta kunderna. Charmkurser har sedan till och från varit på modet och syftet är lovvärt

I dag skulle vi behöva införa chärmkurser för att rätta till vissa oacceptabla beteenden framför de många datorskärmarna. Där förekommer kränkande uttryck och ordval som ligger väldigt långt ifrån Svenska Akademiens ordlista.

De som gömmer sig bakom skärmen och spyr ut oförskämdheter om andra människor skulle behöva genomgå ett reningsbad och en chärmkurs i värdegrundens baskunskaper. Rätten att uttrycka sig skall värnas, men när det övergår i glåpord och ett ordval, som går ut på att nedvärdera andra så långt det är möjligt, så har näthatarna passerat anständighetens yttersta gräns.

I dag har snart alla, gammal som ung, blicken fäst mot en skärm och följer varje fjärt i rymden för att inte missa något. Inför en obligatorisk chärmutbildning i skolorna så att framtidens ungdom lär sig hur man skall uttrycka sig på sociala medier och därmed kunna umgås på distans med andra människor och delta i samhällsdebatten på ett anständigt och civiliserat sätt.

Jo, det behövs vuxenutbildning också men om vi börjar från grunden kanske de unga sedan kan undervisa oss äldre om att man inte får kalla varandra för ditt feta äckel, horunge eller andra mycket värre saker. Men dessa uttryck besparar jag er.

Sven-Åke Runelid

På 1980-talet började flygbolaget SAS med charmkurser för sina anställda för att de på ett bättre sätt skulle bemöta kunderna. Charmkurser har sedan till och från varit på modet och syftet är lovvärt

I dag skulle vi behöva införa chärmkurser för att rätta till vissa oacceptabla beteenden framför de många datorskärmarna. Där förekommer kränkande uttryck och ordval som ligger väldigt långt ifrån Svenska Akademiens ordlista.

De som gömmer sig bakom skärmen och spyr ut oförskämdheter om andra människor skulle behöva genomgå ett reningsbad och en chärmkurs i värdegrundens baskunskaper. Rätten att uttrycka sig skall värnas, men när det övergår i glåpord och ett ordval, som går ut på att nedvärdera andra så långt det är möjligt, så har näthatarna passerat anständighetens yttersta gräns.

I dag har snart alla, gammal som ung, blicken fäst mot en skärm och följer varje fjärt i rymden för att inte missa något. Inför en obligatorisk chärmutbildning i skolorna så att framtidens ungdom lär sig hur man skall uttrycka sig på sociala medier och därmed kunna umgås på distans med andra människor och delta i samhällsdebatten på ett anständigt och civiliserat sätt.

Jo, det behövs vuxenutbildning också men om vi börjar från grunden kanske de unga sedan kan undervisa oss äldre om att man inte får kalla varandra för ditt feta äckel, horunge eller andra mycket värre saker. Men dessa uttryck besparar jag er.

Sven-Åke Runelid

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.