2016-10-10 16:32

2016-10-10 16:32

Ser enbart nackdelar med införlivande i en storregion

VÄSTRA GÖTALAND: Jämför Värmland med Bohuslän

AVLÖVNING.

Cicci Leibring framhåller flera viktiga saker i sin NWT-krönika om storregioner och Västra Götaland den 5/10, bland annat att Värmland kommer långt från beslutsfattarna och att besluten kommer att fattas över våra huvuden.

För 15 år sedan flyttade vi till Hamburgsund på västkusten och Bohuslän skulle införlivas med Västra Götaland. Då fanns fungerande sjukhus i Strömstad och Lysekil plus ett fullvärdigt akutsjukhus i Uddevalla, som låg så bra vid korsningen E 6/E 44.

Nu är Strömstad och Lysekil vårdcentraler, och Uddevalla nästan helt avlövat. Nu är det Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL, som gäller. Det ligger mellan Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan. Alla, såväl patienter som personal, får nu åka en längre sträcka.

Så blev Bohuslän av med alla sina sjukhus. Vem tror att det blir annorlunda i Värmland? Arvika, Torsby och Kristinehamn blir vårdcentraler och Karlstad blir kraftigt avlövat. Det blir ett eländes resande till NÄL och Göteborg. Det är 50 mil tur och retur mellan Karlstad och Göteborg – för att nu inte tänka på boende i Torsby kommun...

Anders Kumlien

Cicci Leibring framhåller flera viktiga saker i sin NWT-krönika om storregioner och Västra Götaland den 5/10, bland annat att Värmland kommer långt från beslutsfattarna och att besluten kommer att fattas över våra huvuden.

För 15 år sedan flyttade vi till Hamburgsund på västkusten och Bohuslän skulle införlivas med Västra Götaland. Då fanns fungerande sjukhus i Strömstad och Lysekil plus ett fullvärdigt akutsjukhus i Uddevalla, som låg så bra vid korsningen E 6/E 44.

Nu är Strömstad och Lysekil vårdcentraler, och Uddevalla nästan helt avlövat. Nu är det Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL, som gäller. Det ligger mellan Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan. Alla, såväl patienter som personal, får nu åka en längre sträcka.

Så blev Bohuslän av med alla sina sjukhus. Vem tror att det blir annorlunda i Värmland? Arvika, Torsby och Kristinehamn blir vårdcentraler och Karlstad blir kraftigt avlövat. Det blir ett eländes resande till NÄL och Göteborg. Det är 50 mil tur och retur mellan Karlstad och Göteborg – för att nu inte tänka på boende i Torsby kommun...

Anders Kumlien

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.