2016-10-10 13:28

2016-10-10 13:28

Olika köer för ung och gammal?

SJUKVÅRD: Det var bättre förr

Jag har under 15 månaders tid drabbats av två besvärliga sjukdomar. Den akuta vården har varit bra även om jag inte blivit frisk. För tillfället återstår två undersökningar på sjukhuset, som mina läkare har remitterat mig till. Jag har varit i kontakt med dessa avdelningar och fått ungefär samma besked från båda: väntetid mellan fyra och fem månader. Ingen idé att ställa sig på återbudslista. Den är ju lika lång som ordinarie väntelista.

Den primära tanken med undersökningar måste väl ändå vara att konstatera sjukdomsorsak och komma igång med hjälpande behandling. Finns det olika köer för yngre arbetsföra patienter, som inte borde behöva ligga det allmänna till last genom sjukbidrag eller sjukersättning, och för pensionärer, som inte kostar mer än pensionen, som är densamma oavsett om man är sjuk eller frisk?

Finns det ingen känsla för lidandet hos de styrande i landstinget? Jag önskar inte att någon av dem ska bli i behov av den vård vi vanliga människor får stå ut med, men om detta händer kommer de säkert på andra tankar om vad de har ställt till med. Jag gissar att många av dem har privata sjukförsäkringar och kan slippa dras med eländet. De har ju så höga löner och arvoden att de mer än väl räcker till försäkringar.

Tyvärr verkar det inte som partitillhörighet har någon betydelse i detta sammanhang. När det kommer en ny ledning för landstinget, skyller man bara på de tidigare och så håller det på, årtionde efter årtionde. Politiker tror att de är de enda vettiga människorna på jorden och bryr sig inte ett smack om vad väljarna tycker. Det var bättre förr, när det fanns stora politiska partier som inte behövde få hjälp av småpartierna för att ta rimliga beslut.

Esso

Jag har under 15 månaders tid drabbats av två besvärliga sjukdomar. Den akuta vården har varit bra även om jag inte blivit frisk. För tillfället återstår två undersökningar på sjukhuset, som mina läkare har remitterat mig till. Jag har varit i kontakt med dessa avdelningar och fått ungefär samma besked från båda: väntetid mellan fyra och fem månader. Ingen idé att ställa sig på återbudslista. Den är ju lika lång som ordinarie väntelista.

Den primära tanken med undersökningar måste väl ändå vara att konstatera sjukdomsorsak och komma igång med hjälpande behandling. Finns det olika köer för yngre arbetsföra patienter, som inte borde behöva ligga det allmänna till last genom sjukbidrag eller sjukersättning, och för pensionärer, som inte kostar mer än pensionen, som är densamma oavsett om man är sjuk eller frisk?

Finns det ingen känsla för lidandet hos de styrande i landstinget? Jag önskar inte att någon av dem ska bli i behov av den vård vi vanliga människor får stå ut med, men om detta händer kommer de säkert på andra tankar om vad de har ställt till med. Jag gissar att många av dem har privata sjukförsäkringar och kan slippa dras med eländet. De har ju så höga löner och arvoden att de mer än väl räcker till försäkringar.

Tyvärr verkar det inte som partitillhörighet har någon betydelse i detta sammanhang. När det kommer en ny ledning för landstinget, skyller man bara på de tidigare och så håller det på, årtionde efter årtionde. Politiker tror att de är de enda vettiga människorna på jorden och bryr sig inte ett smack om vad väljarna tycker. Det var bättre förr, när det fanns stora politiska partier som inte behövde få hjälp av småpartierna för att ta rimliga beslut.

Esso

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.