2016-10-07 06:00

2016-10-07 06:00

Rud riskerar att bli segregerat

KARLSTAD:

Replik till signaturerna Nöjd Rudsbo och Kent Dracéus (NWT 4/10):

Jag håller med signaturen Arg Rudsbo (NWT 1/10) om att Rud inte är en lämplig plats att bygga en moské. Jag tror inte att ni har förstått problematiken med vad det kan innebära för stadsdelen. Att anvisa mark till en moské innebär att man inte kan gå enbart efter Plan- och bygglagen. Det krävs också att man undersöker vilka sociala konsekvenser det innebär.

Med bygget av en moské på Rud blir området med största sannolikhet segregerat, och kommer därmed att öka andelen utlandsfödda i området. Det innebär då att en integration blir mycket missgynnad. Och vips så har vi en segregerad stadsdel. Man behöver inte åka längre än till Örebro så har de två stadsdelar, Vivalla och Varberga, som är starkt segregerade. Dessa områden räknas också som de 15 mest utsatta i Sverige. Polisen har skrivit en mycket intressant rapport om det. I rapporten framgår mycket väl hur ett område blir segregerat.

Det är därför av största vikt att tänka till. Är det verkligen lämpligt att bygga en moské i en stor stadsdel? Jag anser inte det. Får vi en segregerad stadsdel får inte bara Rudsborna problem utan vi andra drabbas också på ett eller annat sätt. Så snälla, tänk till!

Marie

Replik till signaturerna Nöjd Rudsbo och Kent Dracéus (NWT 4/10):

Jag håller med signaturen Arg Rudsbo (NWT 1/10) om att Rud inte är en lämplig plats att bygga en moské. Jag tror inte att ni har förstått problematiken med vad det kan innebära för stadsdelen. Att anvisa mark till en moské innebär att man inte kan gå enbart efter Plan- och bygglagen. Det krävs också att man undersöker vilka sociala konsekvenser det innebär.

Med bygget av en moské på Rud blir området med största sannolikhet segregerat, och kommer därmed att öka andelen utlandsfödda i området. Det innebär då att en integration blir mycket missgynnad. Och vips så har vi en segregerad stadsdel. Man behöver inte åka längre än till Örebro så har de två stadsdelar, Vivalla och Varberga, som är starkt segregerade. Dessa områden räknas också som de 15 mest utsatta i Sverige. Polisen har skrivit en mycket intressant rapport om det. I rapporten framgår mycket väl hur ett område blir segregerat.

Det är därför av största vikt att tänka till. Är det verkligen lämpligt att bygga en moské i en stor stadsdel? Jag anser inte det. Får vi en segregerad stadsdel får inte bara Rudsborna problem utan vi andra drabbas också på ett eller annat sätt. Så snälla, tänk till!

Marie

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.