2016-10-07 14:37

2016-10-07 14:37

Grupptryck, övertro på staten och politisk korrekthet

FAMILJELIV:

Svar till signaturen En gammal mormor (NWT 6/10):

Nej, att med ekonomiska styrmedel och politiska utspel försöka förmå kvinnor att lämna bort sina barn till institutionsomsorg i förskola och fritidshem och förutsätta att vi hellre skulle vilja ägna oss åt förvärvsarbete än att vara hemma och ta omsorg om de egna barnen kan knappast vara förenligt med ett jämställt och demokratiskt synsätt.

Personligen anser jag att frivillig sambeskattning av makar skulle ge rättvisare förutsättningar för barnfamiljer. Men nu är det inte så och då får man rätta mun efter matsäcken, vilket vi också har mycket goda förutsättningar för i Sverige.

Aldrig tidigare har väl så många barnfamiljer haft så goda förutsättningar att klara oss så bra på en lön som i dag? Vi har kostnadsfri mödra- och barnavård liksom läkarvård, tandläkarvård och medicin för barn. Kostnadsfri skolgång från allmän förskola till universitet inklusive fri skollunch och fria läromedel ändå upp till gymnasiet, barnbidrag, studiebidrag, glasögonbidrag...

Även om de familjer som valt att leva på två löner givetvis har större köpkraft än vi som valt att leva på en, så kompenserar vi det genom att vårt livsstilsval underlättar och sporrar till att leva såväl mer klimatsmart som ekonomiskt, vilket också bidrar till ökat välbefinnande. Därför tror jag inte att det främst handlar om ekonomin när mödrar väljer att lämna bort sina barn för att förvärvsarbeta, utan mer om grupptryck, övertro på staten och rädsla att gå emot det som för stunden anses politiskt korrekt.

Modersakskvinna

Svar till signaturen En gammal mormor (NWT 6/10):

Nej, att med ekonomiska styrmedel och politiska utspel försöka förmå kvinnor att lämna bort sina barn till institutionsomsorg i förskola och fritidshem och förutsätta att vi hellre skulle vilja ägna oss åt förvärvsarbete än att vara hemma och ta omsorg om de egna barnen kan knappast vara förenligt med ett jämställt och demokratiskt synsätt.

Personligen anser jag att frivillig sambeskattning av makar skulle ge rättvisare förutsättningar för barnfamiljer. Men nu är det inte så och då får man rätta mun efter matsäcken, vilket vi också har mycket goda förutsättningar för i Sverige.

Aldrig tidigare har väl så många barnfamiljer haft så goda förutsättningar att klara oss så bra på en lön som i dag? Vi har kostnadsfri mödra- och barnavård liksom läkarvård, tandläkarvård och medicin för barn. Kostnadsfri skolgång från allmän förskola till universitet inklusive fri skollunch och fria läromedel ändå upp till gymnasiet, barnbidrag, studiebidrag, glasögonbidrag...

Även om de familjer som valt att leva på två löner givetvis har större köpkraft än vi som valt att leva på en, så kompenserar vi det genom att vårt livsstilsval underlättar och sporrar till att leva såväl mer klimatsmart som ekonomiskt, vilket också bidrar till ökat välbefinnande. Därför tror jag inte att det främst handlar om ekonomin när mödrar väljer att lämna bort sina barn för att förvärvsarbeta, utan mer om grupptryck, övertro på staten och rädsla att gå emot det som för stunden anses politiskt korrekt.

Modersakskvinna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.