2016-10-07 10:35

2016-10-07 10:35

Allt blir inte bättre för att man har färg på det

FORSHAGA-DEJE: Bemötande om kritik av lokaltidning

Läste med förvåning insändaren som signaturen ”Moa” skrivit i NWT den 7/10, med rubriken ” Saknar färg i tryckbladet”. Bland annat åsikten Moa har att som hon skriver att bladet ligger decennier efter i utveckling i sitt svartvita hemmatryckeri.

I dagens samhälle är en av vår tids största problem miljöförstöring, att då hänvisa till att det gamla lokala reklambladets ”hemmatryckeri” skulle vara decennier efter i utvecklingen, när det i själva verket är precis tvärtom, gör mig lite förvånad.

Det är helt klart en stor miljövinst att tryckeriet ligger mitt i centralorten där det största distributionsområdet ligger, samt att det dessutom är ett ”hemmatryckeri” så att ingen onödig miljöpåverkan i form av externa lokaler uppstår, till exempel uppvärmning eller annan extra miljöpåverkan uppstår som onödiga varutransporter.

Som slutkläm skriver signaturen: ”Kom igen med färgtryck så blir det nog trevligare läsa er tidning. Det är långt in på 2000-talet nu... Och färgtryck är inte dyrt, så skyll inte er garageverksamhet på det!”

Den stora delen av Forshaga-Dejes mottagare av det gamla reklambladet är mycket nöjda, både med det lilla formatet på bladet och frånvaron av färg. Tryckerifärg i kulör innehåller mer för miljön skadliga ämnen, som till slut når vårt grundvatten och våra ytliga vattendrag, information finns på Naturvårdsverkets hemsida, ännu en miljövinst att inte använda färg, det blir också ofta mer rörigt och svårläst med färg. Allt blir inte bättre för att man har färg på det.

Att det gamla reklambladet också uteslutande innehåller annonser, gör att man slipper bläddra igenom flera sidor med information som man inte är ute efter, eller vet vad man har för nytta av.

På en så liten ort som Forshaga-Deje finns heller inte så många lokala näringsidkare att skriva annons-intervjuer med, så upprepningen blir en tjatig följetong, trevlig kanske men upprepning. De flesta innevånarna är heller inte särskilt intresserade av områden utanför den egna orten när de vill ha information om lokala hantverkare, butiker och varor.

Vi är många som har diskuterat det här och det som framkommit är det som jag nu skrivit. Miljöpåverkan är dessutom en mycket viktig fråga för många.

Distributionsvägarna från tryckeri till konsument är en stor del i tidningar och trycksakers miljöpåverkan, transporter. Att rena återvunna tidningar från trycksvärta går också lättare om de inte innehåller stora färgsjok.

Miljövännerna

Läste med förvåning insändaren som signaturen ”Moa” skrivit i NWT den 7/10, med rubriken ” Saknar färg i tryckbladet”. Bland annat åsikten Moa har att som hon skriver att bladet ligger decennier efter i utveckling i sitt svartvita hemmatryckeri.

I dagens samhälle är en av vår tids största problem miljöförstöring, att då hänvisa till att det gamla lokala reklambladets ”hemmatryckeri” skulle vara decennier efter i utvecklingen, när det i själva verket är precis tvärtom, gör mig lite förvånad.

Det är helt klart en stor miljövinst att tryckeriet ligger mitt i centralorten där det största distributionsområdet ligger, samt att det dessutom är ett ”hemmatryckeri” så att ingen onödig miljöpåverkan i form av externa lokaler uppstår, till exempel uppvärmning eller annan extra miljöpåverkan uppstår som onödiga varutransporter.

Som slutkläm skriver signaturen: ”Kom igen med färgtryck så blir det nog trevligare läsa er tidning. Det är långt in på 2000-talet nu... Och färgtryck är inte dyrt, så skyll inte er garageverksamhet på det!”

Den stora delen av Forshaga-Dejes mottagare av det gamla reklambladet är mycket nöjda, både med det lilla formatet på bladet och frånvaron av färg. Tryckerifärg i kulör innehåller mer för miljön skadliga ämnen, som till slut når vårt grundvatten och våra ytliga vattendrag, information finns på Naturvårdsverkets hemsida, ännu en miljövinst att inte använda färg, det blir också ofta mer rörigt och svårläst med färg. Allt blir inte bättre för att man har färg på det.

Att det gamla reklambladet också uteslutande innehåller annonser, gör att man slipper bläddra igenom flera sidor med information som man inte är ute efter, eller vet vad man har för nytta av.

På en så liten ort som Forshaga-Deje finns heller inte så många lokala näringsidkare att skriva annons-intervjuer med, så upprepningen blir en tjatig följetong, trevlig kanske men upprepning. De flesta innevånarna är heller inte särskilt intresserade av områden utanför den egna orten när de vill ha information om lokala hantverkare, butiker och varor.

Vi är många som har diskuterat det här och det som framkommit är det som jag nu skrivit. Miljöpåverkan är dessutom en mycket viktig fråga för många.

Distributionsvägarna från tryckeri till konsument är en stor del i tidningar och trycksakers miljöpåverkan, transporter. Att rena återvunna tidningar från trycksvärta går också lättare om de inte innehåller stora färgsjok.

Miljövännerna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.