2016-10-05 06:00

2016-10-05 06:00

Svealand är det mest naturliga

STORREGIONER:

Hur länge ska Tomas Riste, med sin diktatoriska hållning, tillåtas idka kohandel för oss värmlänningar i storregionsfrågan och ensidigt bestämma att Värmland ska tillhöra Västra Götaland?

Det är inte av omsorg för oss värmlänningar som han och hans gelikar påtvingar oss detta beslut. Nej, det är nog uteslutande för egen vinning. Vad hägrar för dem i den storregionen?

Att bryta ut Värmland ur Svealand för att ingå i Västra Götaland känns för många värmlänningar både skrämmande och verklighetsfrämmande. Tror någon att makten i det tättbefolkade Göteborgsområdet har något till övers för det glesbefolkade Värmland?

Vi kan säkert vid en sådan sammanslagning förvänta oss en acceleration i avfolkningen av Värmlands glesbygd.

Att Värmland inom dåvarande Vägverket på sin tid införlivades med Västra regionen – lika med nu föreslagna region Västra Götaland – framstår bara det som ett avskräckande exempel.

Om Värmland ändå ska ingå i en större region är Svealandsalternativet det mest naturliga. Vi har ett bra samarbete över länsgränserna i Svealand, inte minst inom sjukvårdsområdet. Mycket är ännu ogjort i utvecklingen av förbindelserna Stockholm–Oslo och Gävle–Oslo. Med Värmland i Svealandsregionen skulle samarbetet med Norge vara av ytterst värdefull betydelse.

Realist

Hur länge ska Tomas Riste, med sin diktatoriska hållning, tillåtas idka kohandel för oss värmlänningar i storregionsfrågan och ensidigt bestämma att Värmland ska tillhöra Västra Götaland?

Det är inte av omsorg för oss värmlänningar som han och hans gelikar påtvingar oss detta beslut. Nej, det är nog uteslutande för egen vinning. Vad hägrar för dem i den storregionen?

Att bryta ut Värmland ur Svealand för att ingå i Västra Götaland känns för många värmlänningar både skrämmande och verklighetsfrämmande. Tror någon att makten i det tättbefolkade Göteborgsområdet har något till övers för det glesbefolkade Värmland?

Vi kan säkert vid en sådan sammanslagning förvänta oss en acceleration i avfolkningen av Värmlands glesbygd.

Att Värmland inom dåvarande Vägverket på sin tid införlivades med Västra regionen – lika med nu föreslagna region Västra Götaland – framstår bara det som ett avskräckande exempel.

Om Värmland ändå ska ingå i en större region är Svealandsalternativet det mest naturliga. Vi har ett bra samarbete över länsgränserna i Svealand, inte minst inom sjukvårdsområdet. Mycket är ännu ogjort i utvecklingen av förbindelserna Stockholm–Oslo och Gävle–Oslo. Med Värmland i Svealandsregionen skulle samarbetet med Norge vara av ytterst värdefull betydelse.

Realist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.