2016-10-04 06:00

2016-10-04 06:00

Ett tvivelaktigt genustänkande

JÄMSTÄLLDHET:

I dagens samhälle lägger vi stort fokus på jämställdhet. Vi vill att män och kvinnor ska ha lika värde, ges samma möjligheter, ha lika stor talan och så vidare. Det läggs alltså mycket vikt på att få in kvinnor i samhället på olika sätt, men för att detta ska ske så måste – i vissa fall – arbetsgivarna lägga upp förutsättningar för detta. En sådan situation har uppstått på parkleken Orrleken i Karlstad. Chefen vill omplacera en av de två kompetenta och erfarna män som jobbar där eftersom han har fel kön. De två anställda män som jobbar där har arbetat tillsammans i hela 17 år och skall nu splittras på grund av att de föddes med en snopp.

Personligen stöttar jag ett jämställt samhälle men är samhället verkligen så jämställt när män blir av med jobbet bara för att en kvinna måste vara där? I detta fall har männen rätt utbildning, full kompetens för yrket, en enorm erfarenhet samt att de är ett otroligt bra team som både barn och vuxna älskar och ser upp till. Att bryta detta team handlar inte om jämställdhet, det handlar bara om kön.

För ett år sedan var bygget av det nya orrlekshuset i full gång. Från början var det meningen att hela huset skulle rivas och flytta in på bottenvåningen i ett höghus. Efter mycket hårt slit av folket och ännu hårdare slit från personalen på Orrleken så står där ett nytt, fint och fräscht hus. Dock är det bara är en av de två som var med och konstruerade huset kommer att få arbeta där.

Utöver allt detta har jag varit inne på riksdagens hemsida och läst lite om diskriminering. Detta har jag gjort för att vi i samhället är väldigt duktiga på att poängtera när en kvinna diskrimineras, men det är nästan inget fokus på frågan när en man blir utsatt för diskriminering.

”Bedömningen av de krav arbetet ställer ska göras med beaktande av kriterier som kunskap och färdigheter, ansvar och ansträngning” kan man läsa på riksdagens hemsida.

Detta är tyvärr inte vad som sker på Orrleken. Hade personalen omplacerats på grund utav att de inte uppfyllt kraven hade det varit acceptabelt, men att omplacera någon – mot dennes vilja – bara för att personen har fel kön är fullständigt oacceptabelt.

I stället för att röra runt i grytan på detta sätt kanske man ska vänta på att en naturlig arbetsavgång, till exempel att någon själv säger upp sig eller att någon går i pension. Det kommer att ske, det vet vi alla, så varför inte vänta och ta hänsyn till den genussmarta idén då. Att vara genussmart är bra men att rasera en verksamhet som faktiskt fungerar bra känns, enligt mig, inte så smart.

I denna situation måste vi ställa frågan: gör vi detta för barnens bästa eller för att det ska se bra ut?

Sara

I dagens samhälle lägger vi stort fokus på jämställdhet. Vi vill att män och kvinnor ska ha lika värde, ges samma möjligheter, ha lika stor talan och så vidare. Det läggs alltså mycket vikt på att få in kvinnor i samhället på olika sätt, men för att detta ska ske så måste – i vissa fall – arbetsgivarna lägga upp förutsättningar för detta. En sådan situation har uppstått på parkleken Orrleken i Karlstad. Chefen vill omplacera en av de två kompetenta och erfarna män som jobbar där eftersom han har fel kön. De två anställda män som jobbar där har arbetat tillsammans i hela 17 år och skall nu splittras på grund av att de föddes med en snopp.

Personligen stöttar jag ett jämställt samhälle men är samhället verkligen så jämställt när män blir av med jobbet bara för att en kvinna måste vara där? I detta fall har männen rätt utbildning, full kompetens för yrket, en enorm erfarenhet samt att de är ett otroligt bra team som både barn och vuxna älskar och ser upp till. Att bryta detta team handlar inte om jämställdhet, det handlar bara om kön.

För ett år sedan var bygget av det nya orrlekshuset i full gång. Från början var det meningen att hela huset skulle rivas och flytta in på bottenvåningen i ett höghus. Efter mycket hårt slit av folket och ännu hårdare slit från personalen på Orrleken så står där ett nytt, fint och fräscht hus. Dock är det bara är en av de två som var med och konstruerade huset kommer att få arbeta där.

Utöver allt detta har jag varit inne på riksdagens hemsida och läst lite om diskriminering. Detta har jag gjort för att vi i samhället är väldigt duktiga på att poängtera när en kvinna diskrimineras, men det är nästan inget fokus på frågan när en man blir utsatt för diskriminering.

”Bedömningen av de krav arbetet ställer ska göras med beaktande av kriterier som kunskap och färdigheter, ansvar och ansträngning” kan man läsa på riksdagens hemsida.

Detta är tyvärr inte vad som sker på Orrleken. Hade personalen omplacerats på grund utav att de inte uppfyllt kraven hade det varit acceptabelt, men att omplacera någon – mot dennes vilja – bara för att personen har fel kön är fullständigt oacceptabelt.

I stället för att röra runt i grytan på detta sätt kanske man ska vänta på att en naturlig arbetsavgång, till exempel att någon själv säger upp sig eller att någon går i pension. Det kommer att ske, det vet vi alla, så varför inte vänta och ta hänsyn till den genussmarta idén då. Att vara genussmart är bra men att rasera en verksamhet som faktiskt fungerar bra känns, enligt mig, inte så smart.

I denna situation måste vi ställa frågan: gör vi detta för barnens bästa eller för att det ska se bra ut?

Sara

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.