2016-10-04 06:00

2016-10-04 06:00

Djurens dag glöms bort

4 OKTOBER: Kanelbullar verkar viktigare...

Sedan 1931 har den 4 oktober varit Djurens dag, men tyvärr oftast bara för djurens verkliga vänner. Massmedia brukar föredra att uppmärksamma denna dag som Kanelbullens dag...

I Svenska kyrkan predikas om Gud och människor årets alla dagar, men en studiecirkel som jag är medlem i har vid brevväxling med ärkebiskopens kansli fått följande kommentar: ”Frågor om djurens väl skulle också kunna tas upp i församlingen. Kontakta gärna församlingen där ni bor.” Så kanske den 4 oktober 2017!

Hur är då intresset för djurvälfärd hos våra politiker och deras partier? 2006–2014 bedrev alliansregeringen, där Centerpartiet då styrde över djurfrågor, en rent djurfientlig politik. Några exempel: de stoppade förslaget som ifrågasatte minkuppfödning; efter en smutsig förtalskampanj lade de ner Djurskyddsmyndigheten; de röstade för att Island, Japan och Norge skulle få återuppta en viss kommersiell valjakt; de röstade för att kastrering av hangrisar utan bedövning skulle få fortsätta.

Och vad har nuvarande regering presterat? Inte mycket! Utredningsförslag till ny djurskyddslag kom för fem år sedan, men varken alliansen eller nuvarande regering har presterat något slutligt förslag att ta ställning till.

En positiv händelse är dock att centret för djurfri forskning, som alliansen inte gav några pengar, nu i regeringens budget får 15 miljoner kronor för att starta sin verksamhet.

Runt om i världen beslutas om förbättrad djurvälfärd: nya djurskyddslagar, förbud mot vilda djur på cirkus och för att hålla delfiner i fångenskap, förbud för pälsdjursfarmer med mera. Varför görs så lite för djurvälfärden i Sverige? Detta kan inte få fortsätta. Det borde stämma våra politiker till eftertanke, så att det blir mer positivt att redovisa den 4 oktober 2017!

Ingemar Rosberg

Sedan 1931 har den 4 oktober varit Djurens dag, men tyvärr oftast bara för djurens verkliga vänner. Massmedia brukar föredra att uppmärksamma denna dag som Kanelbullens dag...

I Svenska kyrkan predikas om Gud och människor årets alla dagar, men en studiecirkel som jag är medlem i har vid brevväxling med ärkebiskopens kansli fått följande kommentar: ”Frågor om djurens väl skulle också kunna tas upp i församlingen. Kontakta gärna församlingen där ni bor.” Så kanske den 4 oktober 2017!

Hur är då intresset för djurvälfärd hos våra politiker och deras partier? 2006–2014 bedrev alliansregeringen, där Centerpartiet då styrde över djurfrågor, en rent djurfientlig politik. Några exempel: de stoppade förslaget som ifrågasatte minkuppfödning; efter en smutsig förtalskampanj lade de ner Djurskyddsmyndigheten; de röstade för att Island, Japan och Norge skulle få återuppta en viss kommersiell valjakt; de röstade för att kastrering av hangrisar utan bedövning skulle få fortsätta.

Och vad har nuvarande regering presterat? Inte mycket! Utredningsförslag till ny djurskyddslag kom för fem år sedan, men varken alliansen eller nuvarande regering har presterat något slutligt förslag att ta ställning till.

En positiv händelse är dock att centret för djurfri forskning, som alliansen inte gav några pengar, nu i regeringens budget får 15 miljoner kronor för att starta sin verksamhet.

Runt om i världen beslutas om förbättrad djurvälfärd: nya djurskyddslagar, förbud mot vilda djur på cirkus och för att hålla delfiner i fångenskap, förbud för pälsdjursfarmer med mera. Varför görs så lite för djurvälfärden i Sverige? Detta kan inte få fortsätta. Det borde stämma våra politiker till eftertanke, så att det blir mer positivt att redovisa den 4 oktober 2017!

Ingemar Rosberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.