2016-10-04 06:00

2016-10-04 06:00

Centerpartiet blir Centralseringspartiet

DEMOKRATI:

I min insändare i NWT den 20/9 efterlyste jag en folkomröstning eller åtminstone en opinionsmätning om huruvida Värmland skall ingå i den nya storregionen Västra Götaland. Något beslut om folkomröstning finns inte, och någon opinionsmätning utförd av ett opinionsinstitut finns inte heller.

SVT Nyheter Värmland har emellertid den senaste veckan haft en opinionsmätare utlagd på sin hemsida med frågan: Ska Värmland ingå i en storregion? När 4 799 röster har avgivits är resultatet att 45 procent har svarat: Nej, Värmland skall förbli självständigt; 39 procent har svarat: Ja, med Svealand; och endast 15 procent har svarat: Ja, med Västra Götaland.

Med reservation för de brister som gäller för denna typ av opinionsmätning kan man ändå konstatera att en mycket stor majoritet av oss värmlänningar inte vill tillhöra storregionen Västra Götaland. Dessutom verkar det nu som om en majoritet av landstingsfullmäktige kommer att rösta mot förslaget. I Regeringsformen, som är en av Sveriges grundlagar, står att ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket” – men tydligen gäller inte detta för Socialdemokraterna och Centerpartiet i detta fall. Jag trodde att Centerpartiet stod för decentralisering och att beslut skall fattas så nära medborgarna som möjligt, men nu när de vill att besluten skall fattas vid ett fåtal storregioner tycker jag att de bör byta namn till Centralseringspartiet.

Gustaf

I min insändare i NWT den 20/9 efterlyste jag en folkomröstning eller åtminstone en opinionsmätning om huruvida Värmland skall ingå i den nya storregionen Västra Götaland. Något beslut om folkomröstning finns inte, och någon opinionsmätning utförd av ett opinionsinstitut finns inte heller.

SVT Nyheter Värmland har emellertid den senaste veckan haft en opinionsmätare utlagd på sin hemsida med frågan: Ska Värmland ingå i en storregion? När 4 799 röster har avgivits är resultatet att 45 procent har svarat: Nej, Värmland skall förbli självständigt; 39 procent har svarat: Ja, med Svealand; och endast 15 procent har svarat: Ja, med Västra Götaland.

Med reservation för de brister som gäller för denna typ av opinionsmätning kan man ändå konstatera att en mycket stor majoritet av oss värmlänningar inte vill tillhöra storregionen Västra Götaland. Dessutom verkar det nu som om en majoritet av landstingsfullmäktige kommer att rösta mot förslaget. I Regeringsformen, som är en av Sveriges grundlagar, står att ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket” – men tydligen gäller inte detta för Socialdemokraterna och Centerpartiet i detta fall. Jag trodde att Centerpartiet stod för decentralisering och att beslut skall fattas så nära medborgarna som möjligt, men nu när de vill att besluten skall fattas vid ett fåtal storregioner tycker jag att de bör byta namn till Centralseringspartiet.

Gustaf

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.