2016-09-30 15:40

2016-09-30 15:40

Med färre elever i klassen kommer alla att må bättre

SKOLA: Dyrt men lönande i längden

Det borde vara mindre klasser i skolan, alltså färre elever i varje klass.

Det är jobbigt att vara för många och man tappar koncentrationsförmågan. Stora klasser är inte bara till nackdel för eleverna utan också för lärarna. Det blir väldigt högljutt vilket för att man tappar fokus. Och det blir svårt för läraren att hinna med att hjälpa alla elever. Dessutom blir det dålig luft i klassrummet.

I en stor klass blir det också lätt grupperingar eleverna emellan och det kan hända att någon hamnar utanför grupperna.

Kanske blir det dyrt för skolorna att anställa fler lärare och svårt att få ihop det med klassrummen, men fördelarna är många och det kommer att påverka samhället på ett bra sätt senare.

Med mindre klasser skulle eleverna må mycket bättre både fysiskt och psykiskt – de får då all den hjälp som de behöver och det blir en trevligare klassrumsmiljö. Grupperingarna minskar och läraren kommer inte att behöva stressa lika mycket utan får tid att uppmärksamma varje elev.

M

 

Det är jobbigt att vara för många och man tappar koncentrationsförmågan. Stora klasser är inte bara till nackdel för eleverna utan också för lärarna. Det blir väldigt högljutt vilket för att man tappar fokus. Och det blir svårt för läraren att hinna med att hjälpa alla elever. Dessutom blir det dålig luft i klassrummet.

I en stor klass blir det också lätt grupperingar eleverna emellan och det kan hända att någon hamnar utanför grupperna.

Kanske blir det dyrt för skolorna att anställa fler lärare och svårt att få ihop det med klassrummen, men fördelarna är många och det kommer att påverka samhället på ett bra sätt senare.

Med mindre klasser skulle eleverna må mycket bättre både fysiskt och psykiskt – de får då all den hjälp som de behöver och det blir en trevligare klassrumsmiljö. Grupperingarna minskar och läraren kommer inte att behöva stressa lika mycket utan får tid att uppmärksamma varje elev.

M

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.