2016-09-30 06:00

2016-09-30 06:00

Föredrar papper och penna

SKOLA: Tillbaka till ursprunget

Jag tycker vi borde återgå till papper och penna i skolan, i stället för datorer och internet. Många tycker att det är bra med datorer för man kan söka information och för att man lätt kan öppna ett dokument och skriva, men hur bra är det egentligen för unga att arbeta med en dator som rättar alla ord man skriver? Lär man sig verkligen så mycket som man gjorde förr då man inte hade någon som rättade alla ord direkt, då man var tvungen att lära sig att stava alla ord? Jag kan slå vad om att man hade bättre resultat på proven förr, när man skrev för hand.

Kriterierna säger att man i årskurs tre ska kunna skriva med papper och penna så att det går att läsa, men hur blir det med det när man sedan får en dator eller surfplatta som man ska använda resten av skolgången? Jo, handstilen försvinner och man lär sig inte på samma sätt.

De flesta föredrar datorer för att de går lättare och snabbare att skriva på, men studier har visat att de som skriver för hand tar in och kommer ihåg mer än de som antecknar på dator. Jag skulle vilja skriva för hand vissa dagar i stället för på dator, för att lära mig stava alla ord ordentligt. Dessutom är datorskärmens ljus jobbigt för ögonen och ger mig ofta huvudvärk. Men när jag ber mina lärare att få skriva för hand blir svaret alltid nej; de säger att det blir komplicerat för dem att behöva rätta det som är handskrivet, så det är klart att de väljer det lätta och snabba sättet. Men ska man verkligen behöva förlora sin handstil, sin stavning och kopplingen från hjärnan till pappret för att någon inte orkar sitta och rätta några minuter extra?

Datorer kommer ge oss sämre resultat på skriftliga prov eftersom vi skriver på datorer i flera månader innan det nationella provet kommer – och så ska vi helt plötsligt skriva för hand, utan att ha tränat på det.

Vi kommer inte att kunna använda våra handstilar på det sätt vi har lärt oss därför att vi inte får träna på dem nog ofta.

PRN

Jag tycker vi borde återgå till papper och penna i skolan, i stället för datorer och internet. Många tycker att det är bra med datorer för man kan söka information och för att man lätt kan öppna ett dokument och skriva, men hur bra är det egentligen för unga att arbeta med en dator som rättar alla ord man skriver? Lär man sig verkligen så mycket som man gjorde förr då man inte hade någon som rättade alla ord direkt, då man var tvungen att lära sig att stava alla ord? Jag kan slå vad om att man hade bättre resultat på proven förr, när man skrev för hand.

Kriterierna säger att man i årskurs tre ska kunna skriva med papper och penna så att det går att läsa, men hur blir det med det när man sedan får en dator eller surfplatta som man ska använda resten av skolgången? Jo, handstilen försvinner och man lär sig inte på samma sätt.

De flesta föredrar datorer för att de går lättare och snabbare att skriva på, men studier har visat att de som skriver för hand tar in och kommer ihåg mer än de som antecknar på dator. Jag skulle vilja skriva för hand vissa dagar i stället för på dator, för att lära mig stava alla ord ordentligt. Dessutom är datorskärmens ljus jobbigt för ögonen och ger mig ofta huvudvärk. Men när jag ber mina lärare att få skriva för hand blir svaret alltid nej; de säger att det blir komplicerat för dem att behöva rätta det som är handskrivet, så det är klart att de väljer det lätta och snabba sättet. Men ska man verkligen behöva förlora sin handstil, sin stavning och kopplingen från hjärnan till pappret för att någon inte orkar sitta och rätta några minuter extra?

Datorer kommer ge oss sämre resultat på skriftliga prov eftersom vi skriver på datorer i flera månader innan det nationella provet kommer – och så ska vi helt plötsligt skriva för hand, utan att ha tränat på det.

Vi kommer inte att kunna använda våra handstilar på det sätt vi har lärt oss därför att vi inte får träna på dem nog ofta.

PRN

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.